Focaccia z ziemniakami i rozmarynem

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem

Na moim blogu nie brakuje przepisów na focaccię. W zasadzie to włoskie pieczywo wypiekam kilka razy w miesiącu i ciągle testuję różne dodatki i sposoby przygotowania ciasta. Tym razem postanowiłem poza mąką 00 dodać odrobinę orkiszowej mąki pełnoziarnistej oraz upiec ją z ziemniakami i rozmarynem, które są we Włoszech bardzo popularnymi dodatkami do tego pieczywa. Jeśli tak, jak ja, kochacie poczciwe kartofle, to ta focaccia z ziemniakami i rozmarynem na pewno przypadnie Wam do gustu!

Do tego przepisu przygotowałem proste ciasto o wysokiej hydracji, wynoszącej 80%, które zostawiłem na całą noc do fermentacji w lodówce. Dzięki temu focaccia jest bardzo delikatna i puszysta. W trakcie wstępnego wyrastania warto to ciasto kilka razy złożyć, aby zwiększyć jego siłę za pomocą rozciągania pasm glutenu, co również ująłem w przepisie. Oczywiście dodatek mąki pełnoziarnistej jest opcjonalny i możecie użyć tylko mąki 00.

Jeśli chodzi o same ziemniaki, to należy je bardzo cieniutko pokroić. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny, chociaż można to zrobić również dobrym nożem. Pokrojone ziemniaki proponuję krótko zblanszować. Wrzucamy je na chwilę do gorącej wody, a następnie odcedzamy i studzimy od razu w zimnej wodzie, a następnie osuszamy i smarujemy oliwą. Dzięki temu będą perfekcyjnie chrupiące i złociste po upieczeniu. Dodatkowo nie będzie obawy, że ziemniaki są niedopieczone. 😉

Taka focaccia z ziemniakami i rozmarynem to świetny pomysł na pyszną przystawkę we włoskim stylu. Dodatek czerwonej cebuli i rozmarynu świetnie podbija jej smak i sprawia, że trudno będzie Wam poprzestać na jednym kawałku. Gorąco polecam to włoskie pieczywo w tym pysznym wydaniu! 🙂

Zdjęcie - Focaccia z ziemniakami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Focaccia z ziemniakami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem  

Ilość porcji: 16

 

Składniki na focaccie z ziemniakami i rozmarynem:

Focaccia:

  • 540 g mąki pszennej 00
  • 60 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej (można zastąpić mąką 00)
  • 480 ml wody
  • 12 g soli
  • 7 g drożdży instant (lub 14 g świeżych)
  • 50 ml oliwy z oliwek

 

Dodatkowo:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • spora gałązka rozmarynu
  • odrobina gruboziarnistej soli morskiej do posypania
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy i obtoczenia ziemniaków

Jak przygotować focaccie z ziemniakami i rozmarynem?

  1. Do naczynia wlej wodę, dodaj drożdże oraz mąkę pełnoziarnistą. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kwadrans.
  2. Do dzieży miksera wsyp mąkę 00 oraz sól, wlej przygotowany rozczyn, wymieszaj szpatułką i zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Ciasto należy wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Po tym czasie wlej oliwę z oliwek i wyrabiaj jeszcze 5 minut.
  3. Ciasto przełóż do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie rozciągnij je i złóż 4 razy. Odstaw ponownie na 30 minut pod przykryciem i czynność powtórz.
  5. Naczynie z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12-24 godzin.
  6. Ciasto przełóż do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 25x35 cm posmarowanej oliwą i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia pod przykryciem.
  7. Ziemniaki pokrój na mandolinie na plastry o grubości 2 mm. Wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez 3-5 minut. Następnie odcedź, wrzuć do zimnej wody, aby je wystudzić i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki polej odrobiną oliwy. 
  8. Ziemniaki ułóż na wyrośniętej focacci. Całość posyp pokrojoną w piórka cebulą, listkami rozmarynu i gruboziarnistą solą.
  9. Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 240°C i piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Focaccia z ziemniakami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów