Focaccia muffins, czyli muffinki à la focaccia

Ta focaccia w formie muffinek to mistrzostwo – chrupiąca na zewnątrz, mięciutka w środku. Fakt jej przygotowanie zajmuje chwilę, ale jest naprawdę proste. 👌🏼
Do jej przygotowania użyłam oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, który teraz zmienił opakowanie na bardziej poręczne. Jego nowy korek umożliwia dozowanie oleju małym i dużym strumieniem w zależności od potrzeb.
Składniki na focaccia muffins, czyli muffinki à la focaccia:
Składniki na ciasto:
- 350 g wody 💧
- 6 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej (wybierz tą o wysokiej zawartości białka >10g/100g mąki)
- 1 łyżka soli 🧂
- 4 łyżeczki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (20 g)
Dodatki:
- · 50 g pomidorków koktajlowych 🍅
- · 4 + 8 łyżeczek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia (20 + 40 g)
- · sól 🧂
Jak upiec focaccia muffins, czyli muffinki à la focaccia?
1️⃣ Wymieszaj w misce wodę, świeże drożdże, mąkę, sól i olej rzepakowy. Wyrabiaj przez ok. 3 minuty. Przykryj i odłóż na 30 minut.
2️⃣ Po tym czasie odkryj ciasto i wilgotnymi dłońmi “złóż” ciasto kilka razy. Ponownie przykryj miskę z ciastem i powtórz czynność składania jeszcze 3 razy.
3️⃣ 4-krotnie złożone ciasto przykryj folią lub talerzem i wstaw do lodówki na 25 godzin (min. 16 godz.).
4️⃣ Formę na muffinki posmaruj olejem, podziel ciasto na 12 części i przełóż do foremek. Przykryj i zostaw do podwojenia swojej objętości, ale nie dłużej niż na 2 godz.
5️⃣ Skrop muffiny olejem Kujawskim, powciskaj go palcami, ułóż pomidorki, posyp solą gruboziarnistą i piecz przez 20 minut w temperaturze 230 stopni.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 5 godz.
Stopień trudności: średnio trudne