Flan de nata – waniliowy budyń ze śmietaną
9
O tym, że flan to jeden z moich ulubionych deserów, już Wam pisałem. Ten zapiekany jajeczny budyń na bazie mleka to klasyka hiszpańskiej kuchni. Najczęściej flan aromatyzuje się cynamonem i skórką pomarańczową. Jednakże dzisiaj mam dla Was przepis, który przywiozłem ze sobą z ostatniej podróży do Walencji. Tam w jednej z restauracji skosztowałem wersji z wanilią, podaną dodatkowo z bitą śmietaną. Ponadto tamtejszy deser był przygotowany z dodatkiem śmietany, która nadał mu jeszcze bardziej kremowego charakteru. Flan de nata odtąd śnił mi się po nocach, więc jak najszybciej musiałem zrobić go w domu.
Przygotowanie deseru jest bardzo proste. Na początek podgrzewamy mleko z laską wanilii, a następnie łączymy je z jajkami, cukrem oraz śmietaną. W międzyczasie robimy karmel, który wlewamy do kokilek i zalewamy kolejno jajeczno-mleczną masą. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej. Gdy masa się już zetnie, to chłodzimy ją przez noc w lodówce, a następnie podajemy z porcją bitej śmietany. Flan de nata to pyszny deser, przypominający konsystencją budyń. Moim zdaniem w tej wersji smakuje jeszcze lepiej niż klasyczny flan de huevo. Dlatego koniecznie musicie go spróbować! 🙂
Flan de nata – waniliowy budyń ze śmietaną
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 40 minut
Składniki na Flan de nata:
Flan:
- 4 duże jajka (rozmiar L)
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 laska wanilii
Karmel:
- 80 g cukru
- 20 ml wody
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
Jak zrobić Flan de nata?
Karmel
- Na patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Mieszaj cały czas na średnim ogniu, czekając, aż cukier się skarmelizuje i powstanie bursztynowy karmel.
- Karmel od razu nalej do 4 kokili o średnicy 8 cm (lub 6 o średnicy 5 cm) tak, aby pokryć ich całe dno.
Flan
- Mleko przelej do rondelka. Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wybierz ziarenka. Wanilię wraz z ziarenkami przełóż do mleka. Zawartość rondelka podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjmij laskę wanilii.
- Jajka przełóż do miseczki. Wsyp cukier i ubij chwilę trzepaczką. Następnie wlej śmietankę oraz przestudzone mleko i wymieszaj rózgą do połączenia.
- Jajeczną masę przelej następnie przez sito, aby pozbyć się nierozmieszanych fragmentów białka i wlej do kokili bezpośrednio na warstwę karmelu.
- Kokile przełóż do większego żaroodpornego naczynia lub foremki i wlej wrzącą wodę tak, aby kokile znajdowały się do przynajmniej połowy ich wysokości w wodzie.
- Naczynie z przygotowaną kąpielą wodną wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz całość przez ok. 35 minut, aż flan będzie ścięty (najłatwiej sprawdzić to patyczkiem lub wykałaczką). W trakcie pieczenia uważaj, aby nie zabrakło wody i w razie potrzeby dolej.
- Po upieczeniu kokile wyjmij delikatnie z kąpieli wodnej i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Przed podaniem, oddziel flan delikatnie nożem dookoła od foremek i ułóż na talerzach karmelem do góry.
Bita śmietana
- Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem na sztywno.
- Następnie przy pomocy łyżki nałóż na wierzch gotowego flanu.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square