Flan de huevo – jajeczny budyń z karmelem
6
Flan de huevo to typowy deser w Meksyku, Hiszpanii, jak i całej Ameryce Południowej. Oczywiście do Mezoameryki przywieźli go konkwistadorzy wraz z mlekiem i jajkami, które nie były wcześniej popularne w tamtejszej części świata. Tak naprawdę sam deser powstał jeszcze dużo wcześniej i był znany przez starożytnych Fenicjan, Greków i Rzymian, chociaż początkowo był podawany na wytrawnie. Dopiero Hiszpanie wzbogacili go o miód, a później cukier, który stał się obowiązkowym elementem flanu w postaci karmelowego sosu. Z czasem do deseru zaczęto dodawać wanilię, cynamon czy skórkę pomarańczową, które nadały mu niepowtarzalny aromat.
Przygotowanie flan de huevo casero jest szalenie proste i w zasadzie nie wymaga żadnych umiejętności cukierniczych. Jajka łączy się z mlekiem, które można wcześniej aromatyzować wspomnianymi przyprawami, a następnie wlewa do kokilek lub jednej dużej formy, które wcześniej pokrywa się bursztynowym karmelem. Następnie deser zapieka się w kąpieli wodnej, która chroni flan przed powstaniem słodkiej jajecznicy i spaleniu karmelu. Po upieczeniu całość chłodzimy i podajemy, obracając formę szybkim ruchem prosto na talerz. Później pozostaje nam tylko zachwycać się smakiem tego jajecznego budyniu. Dla mnie domowy flan to jeden z ulubionych deserów, którym zajadałem się, mieszkając w Hiszpanii. Dlatego polecam również Wam jego przygotowanie. W Meksyku bardzo często można również spotkać flan de cajeta, w którym zamiast karmelu używa się na spodzie kajmaku z mleka koziego. Lokalnie w różnych krajach istnieją także inne lokalne wersje bazujące na tym prostym przepisie.
Flan de huevo – jajeczny budyń z karmelem
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Flan:
- 500 ml mleka 3,2%
- 125 g cukru
- 1 laska cynamonu
- skórka z połowy pomarańczy
- 3 duże jajka (rozmiar L)
Karmel:
- 100 g cukru
- 20 ml wody
PRZYGOTOWANIE
Karmel
- Na patelnię wsyp cukier i wlej wodę. Mieszaj cały czas na średnim ogniu, czekając, aż cukier się skarmelizuje i powstanie bursztynowy karmel.
- Karmel od razu nalej do 6 kokili lub aluminiowych papilotek tak, aby pokryć ich dno całkowicie.
Flan
- Mleko przelej do rondelka, wsyp cukier, wrzuć laskę cynamonu i skórkę z pomarańczy i całość zagotuj.
- Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjmij przyprawy.
- Mleko w temperaturze pokojowej połącz z jajkami (można to zrobić trzepaczką albo blenderem). Całość mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników, aby nie wtłoczyć za dużo powietrza i nie powstała piana.
- Jajeczną masę przelej następnie przez sito, aby pozbyć się nierozmieszanych fragmentów białka i wlej do kokili bezpośrednio na warstwę karmelu.
- Kokile przełóż do większego żaroodpornego naczynia lub foremki i wlej wrzącą wodę tak, aby kokile znajdowały się do przynajmniej połowy ich wysokości w wodzie.
- Naczynie z przygotowaną kąpielą wodną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz całość przez ok. 30 minut, aż flan będzie ścięty (najłatwiej sprawdzić to patyczkiem lub wykałaczką). W trakcie pieczenia uważaj, aby nie zabrakło wody i w razie potrzeby dolej.
- Po upieczeniu kokile wyjmij delikatnie z kąpieli wodnej i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Przed podaniem, oddziel flan delikatnie nożem dookoła od foremek i ułóż na talerzach karmelem do góry.