Fit tarta kokosowa z panna cottą i owocami
Ta tarta to moje ostatnie odkrycie i jednocześnie ciasto, które piekę kilka razy w miesiącu. Jest nie tylko pyszne, mega proste i szybkie do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowe: nie zawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna cottę zrobiłem na bazie mleka kokosowego. Do tego porcja ulubionych owoców i boskie ciacho, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia gotowe! Gorąco Wam je polecam! Tylko, żeby nie było, że nie ostrzegałem — mega uzależnia! ;)
*
SKŁADNIKI
na formę o średnicy 20 cm
Spód z mąki kokosowej:
- 5 czubatych łyżek mąki kokosowej
- 3 duże jajka
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Dodatkowo:
- ciemne i jasne winogrona
- truskawki
- 300 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 laska wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
* PRZYGOTOWANIE Bezglutenowy spód z mąki kokosowej W jednej misce wymieszaj mąkę kokosową z ksylitolem, płynnym olejem kokosowym i jajkami. Masę połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż na nią ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij i wystudź.
*W wersji wegańskiej jajka można zastąpić siemieniem lnianym (3 łyżki na ok. 150 ml wrzątku), a żelatynę agarem.
Kokosowa panna cotta Mleko kokosowe rozgrzej w rondelku. Do środka wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj) oraz wsyp ksylitol lub erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące, następnie odstaw do przestudzenia i wyjmij wanilię.
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej odrobinę wrzątku i rozpuść ją w nim. Rozprowadzoną żelatynę połącz z mlekiem kokosowym. Panna cottę wylej następnie na kokosowy spód i wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch gotowego ciasta ozdób połówkami winogron i truskawkami.
Na wierzch ciasta możesz wylać również cienką warstwę galaretki, przegotowaną na przykład z soku z cytryny i żelatyny. Dzięki temu owoce będą się trzymały podczas krojenia.
*