Fit babeczki z kremem z nerkowców i owocami
Te babeczki to prawdziwy cud, miód i orzeszki! Właściwie to nawet głównie orzeszki, bo podstawą przepisu są orzechy nerkowca. Zdrowe, pełne dobrych tłuszczów, bezglutenowe (bo bez mąki), bez nabiału i bez cukru — po prostu fit! A w dodatku w pełni wegańskie! Musicie je koniecznie wypróbować! Same spody można również przygotować w wersji raw. Jednak ja je trochę podpiekłem, bo trudno je wyciągnąć z tradycyjnych foremek. Jeśli jednak macie takie z wyjmowanym dnem lub silikonowe to wrzućcie je tylko do lodówki na kilka godzin. A i żeby nie było, że nie ostrzegałem, to krem z nerkowców jest tak dobry, że od razu możecie przygotować go z podwójnej porcji. ;)
*
SKŁADNIKI
na 10-12 sztuk o średnicy 5 cm
Babeczki:
- 100 g daktyli
- 200 g orzechów nerkowca
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 50 ml oleju kokosowego
Krem z orzechów nerkowca:
- 200 g orzechów nerkowca
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- ulubione owoce
* PRZYGOTOWANIE Babeczki Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż do kielicha blendera, wlej płynny olej kokosowy i zmiksuj na gładko. Wsyp zmielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj. Gotowym ciastem wyłóż do metalowe foremki posmarowane olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut. Następnie wystudź, babeczki wyjmij z foremek i wstaw do lodówki.
Jeżeli posiadasz foremki z wyjmowanym dnem, babeczki możesz wstawić również bezpośrednio do lodówki i pominąć etap pieczenia.
Krem z orzechów nerkowca Orzechy namocz przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie. Następnie przełóż do kielicha blendera, dodaj ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksuj na prawie gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gotowym kremem napełnij przygotowane babeczki i podaj je z ulubionymi owocami.
*