Fiński pieczony naleśnik pannukakku z mąki owsianej z jagodami
Pieczone naleśniki robią w ostatnim czasie furorę. Trudno się dziwić, gdyż ich przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zmiksować składniki i wstawić do piekarnika, aby już po kwadransie lub dwóch cieszyć się pysznym śniadaniem. Zero stanie przy patelni! Wszyscy już zapewne znają słynne dutch baby, które zawojowało Internety jakiś czas temu, jednakże Finowie mają na to swoją odpowiedź – pannukakku!
Pannukakku z języka fińskiego oznacza po prostu ciasto z garnka tudzież patelni. Składniki, których się tu używa, są podobne jak w przypadku wszelkich naleśników: jajka, mleko, mąka, tłuszcz (zazwyczaj masło) i opcjonalnie cukier. Jednakże znaczące są tutaj proporcje. Fiński pieczony naleśnik zupełnie różni się od naszych cieniutkich placków i bardzo przypomina wspomniane dutch baby. Jednakże przez to, że ciasto jest znacznie rzadsze konsystencja pannukakku jest delikatniejsza. Mnie przypomina najbardziej budyń albo flan. Fiński naleśnik wymaga także nieco dłuższego pieczenia w niższej temperaturze. Dodatkowo do ciasta zwykło się dodawać kardamon oraz cynamon, które fajnie podkręcają aromat.
Pannukakku tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, jednakże kiedyś na blogu Facet i Kuchnia podejrzałem wersję na bazie mąki owsianej i bardzo przypadła mi ona do gustu. Taki naleśnik bardziej syci i mogą się nim z powodzeniem najeść dwie bardzo głodne osoby. Dodatkowo to świetna propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Do tego przepisu zwykle nie kupuję specjalnej mąki owsianej, tylko po prostu miksuję płatki zwykłe lub górskie (błyskawicznych nie polecam). Jednakże jeśli chorujecie na celiakię, to wybierzcie certyfikowane płatki lub mąkę.
Taki fiński pieczony naleśnik można przygotować na setki sposobów, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Cukier nie jest koniecznym dodatkiem, chociaż dzięki niemu ciasto ładnie się karmelizuje i wystarczy dać go odrobinę. Ja sam zwykle wybieram domowy cukier waniliowy, który dodatkowo podbija smak. Pannukakku najbardziej lubię serwować z leśnymi jagodami, ale świetnie sprawdzą się tutaj borówki, maliny, jeżyny, wiśnie, morele, czereśnie, czy cokolwiek, co przyjdzie Wam do głowy. Sam naleśnik piecze się zwykle bez dodatków, jednak ja lubię wrzucić sporą garść owoców od razu na patelnię. Ten fiński pieczony naleśnik będzie również świetnie smakował z dobrą konfiturą, jogurtem, czy orzechami. Tak naprawdę ogranicza Was tutaj już tylko wyobraźnia. 🙂
Fiński pieczony naleśnik pannukakku z mąki owsianej z jagodami
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Składniki na fiński pieczony naleśnik pannukakku z mąki owsianej z jagodami:
- 500 ml mleka (można użyć roślinnego)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 140 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych*)
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru albo erytrytolu)
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 100 g jagód (świeżych lub mrożonych, opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)
Jak przygotować fiński pieczony naleśnik pannukakku z mąki owsianej z jagodami?
- Do kielicha blendera wlej mleko, wbij jajka, dodaj cukier, kardamon oraz sól i wsyp mąkę owsianą. Zmiksuj do połączenia się składników. Odstaw na kwadrans, a następnie zmiksuj krótko ponownie.
- Przygotuj patelnię, w której można zapiekać w piekarniku, o średnicy ok. 26-28 cm lub żaroodporne naczynie (może być także prostokątne o wymiarach ok. 20x30 cm). Piekarnik nastaw na 200°C i do naczynia włóż masło. Wstaw je do piekarnika na 2-3 minuty, aż masło się roztopi.
- Następnie wlej gotową masę naleśnikową, rozłóż równomiernie jagody i wstaw naczynie ponownie do piekarnika. Pannukakku piecz przez 25-30 minut, aż wierzch naleśnika ładnie się zezłoci. Podawaj oprószony cukrem pudrem.
UWAGI
*Jeśli korzystasz z płatków owsianych, to zmiel je blenderem najpierw na proszek.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square