Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
Klasyka na polskim stole – mięso z pieczarkami i serem.
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- około 250 g pieczarek
- 2 małe cebule
- około 100-150 g tartej mozzarelli
- słodka papryka mielona
- majeranek
- sól, pieprz
- olej/masło klarowane
Cebulę kroimy w piórka.
Pieczarki kroimy na półplasterki.
Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Delikatnie rozbijamy je, nadając kawałkom podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucamy cebulę (jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę masła). Oprószamy ją roztartym w dłoniach majerankiem oraz szczyptą mielonej papryki. Po chwili dodajemy pieczarki. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy porcję farszu pieczarkowego, posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy przez około 15 minut (do zapieczenia się sera).