Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami podany z klopsikami ryżowymi

Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami podany z klopsikami ryżowymi
Zdjęcie - Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami podany z klopsikami ryżowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Filet z kurczaka z karmelizowanymi truskawkami podany z klopsikami ryżowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na mięso:
  • 2 filety z kurczaka (2 x 150g)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta chilli
  • szczypta pieprzu
na sos:
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego
na klopsy:
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta papryki
  • 30 g mąki
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 200 ml oleju Kujawskiego z bazylią
Przygotowanie

Mięso:
Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek, pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy w marynacie, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.


Po tym czasie układamy pojedynczo na folii aluminiowej, polewamy marynatą i wkładamy do piekarnika (180°C) na ok. 25-30 min.


Sos:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone na pół truskawki i zasypujemy cukrem. Delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dosypujemy kolorowy pieprz i delikatnie mieszając, gotujemy na wolnym ogniu ok. 4 min.

Klopsy:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanego dodajemy jajko, mąkę, odrobinę soli i papryki.
Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia.

Całość:
Mięso podajemy z gorącym sosem i usmażonymi klopsami.



Przepis pochodzi z ostra-na-slodko.pl

Kategorie przepisów