Filet z dorsza z sałatką z kukurydzy i awokado
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
na sałatkę:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 awokado
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 1 mała papryczka chili
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie
Obrać awokado i pokroić w grubą kostkę. Od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Pokroić na plasterki czerwoną cebulę, a pozbawioną nasion papryczkę chili w paseczki. Oberwać listki z natki pietruszki. Osączyć kukurydzę na sicie. Przełożyć wszystkie składniki do miski. Doprawić solą i wymieszać. Filety rybne oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z przygotowaną sałatką.
Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com