Filet kurczaka z warzywami w stylu orientalnym

Filet kurczaka z warzywami w stylu orientalnym

Kuchnia orientalna, słynie z wielu ciekawych i aromatycznych przypraw i składników, które wspaniale podkreślają smak mięs i warzyw. Jeżeli jesteś fanem orientalnych smaków i nie lubisz nudy na talerzu, ta potrawa jest dla Ciebie. Zamarynuj mięso w wyrazistej marynacie w stylu orientalnym, następnie smaż z dodatkiem pysznych warzyw, na koniec podaj z ryżem. Szybko i smacznie 😀

Zdjęcie - Filet kurczaka z warzywami w stylu orientalnym - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kurczaka z warzywami w stylu orientalnym:

4 porcje

  • 2 małe filety kurczaka
  • 6 – 7 sztuk pieczarek
  • 2 małe marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • świeżo posiekane pędy cebuli dymki lub szczypiorek
  • 250 g ryżu

Składniki na marynatę

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z limonki / cytryny
  • 1 pełna łyżeczka miodu / brązowego cukru
  • szczypta chili
  • 5 łyżek oleju roślinnego / sezamowego

 

Jak zrobić filet kurczaka z warzywami w stylu orientalnym?

Składniki na marynatę daj do miseczki i dokładnie pomieszaj. Filety pokrój w kostkę, daj do marynaty i pomieszaj. Mięso daj do lodówki na dwie godziny.

Ryż gotuj wg. instrukcji na opakowaniu, zostaw pod przykryciem do napęcznienia.

Pieczarki i marchewkę obierz. Pieczarki pokrój na grubsze plasterki. Marchewkę pokrój na cienkie słupki, lub zetrzyj obieraczką do warzyw na cieniutkie wstążki. Paprykę pokrój na krótkie paseczki.

Na rozgrzany olej, daj zamarynowane mięso z całą marynatą. Smaż wszystko mieszając, aż mięso zmięknie i zmieni kolor.

Dodaj paprykę i marchewkę, smaż całość mieszając, kolejne 5 minut. Na koniec dodaj pieczarki i gotuj pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec dorzuć pędy cebuli.

Ciepły ryż, od razu podawaj z filetem kurczaka z warzywami w stylu orientalnym. 

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Filet kurczaka z warzywami w stylu orientalnym - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów