Ensalada malagueña – sałatka malagijska
92
Większość Hiszpanów, myśląc o sałatce ziemniaczanej, z pewnością jako pierwszy traf wskaże ensalada rusa – sałatkę warzywną, przypominającą nieco tę polską. Jednakże wyjątkiem od tej reguły są mieszkańcy Malagi, którzy mają swoją wersję dania z ziemniakami w roli głównej. Ensalada malagueña, czyli sałatka malagijska to dość egzotyczne połączenie smaków. Poza wspomnianymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach znajdziemy w niej pomarańcze, solonego dorsza oraz oliwki. W niektórych wersjach pojawia się również jajko ugotowane na twardo, szczypior lub cebula. Spotkałem się kiedyś również z dodatkiem kaparów, ale nie wiem, w jakim stopniu jest to tradycyjny dodatek. Całość jest suto skropiona oliwą z oliwek z winnym octem (tradycyjnie z vinagre de vino de Jerez). Połączenie słodkich pomarańczy ze słoną rybą brzmi dość nietypowo, jednakże smakuje to zaskakująco dobrze.
Ensalada malagueña jadłem ostatnio w Bodega El Pimpi w Maladze i muszę przyznać, że mi posmakowała. Jednakże tamtejsza sałatka malagijska była suto polana majonezem, z założenia zaś powinno to być lekkie danie na lato. Dlatego też proponuję Wam jej delikatniejszą wersję. W Polsce zdobycie solonego dorsza graniczy z cudem, ale z powodzeniem można zastąpić go wędzonym. Zamiast dorsza do sałatki sprawdzi się również pstrąg. Opcjonalnie można użyć również gotowanej ryby. Jednakże jeśli traficie na kawałki solonego bacalao, to wystarczy wrzucić je do wrzątku, zostawić na 10 minut i odcedzić.
W moim przepisie na ensalada malagueña nie wykorzystałem jajek i dorzuciłem czerwoną cebulę, która ma łagodniejszy smak i dodaje trochę więcej koloru. Dodatkowo sałatkę malagijską podałem zarówno z zielonymi, jak i czarnymi oliwkami, dzięki czemu prezentuje się jeszcze bardziej smakowicie. Dressing do sałatki dobrze jest przygotować z dobrej jakościowo oliwy z oliwek z octem Jerez, który ma wyjątkowy aromat. Jednakże z powodzeniem sprawdzi się inny ocet winny lub jabłkowy. Sam użyłem vinagre de sidra z kraju Basków. Sałatka malagijska to fajny pomysł na lekki lunch, kolację lub dodatek do grilla. Jeśli dotąd jej nie próbowaliście, to gorąco polecam. 😉
Ensalada malagueña – sałatka malagijska
Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: 25 minut Czas gotowania: 30M
Składniki na Ensalada malagueña:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g wędzonego dorsza* lub ugotowanego (dobrze sprawdzi się również pstrąg)
- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- garść ulubionych oliwek
- 50 ml oliwy z oliwek
- 25 ml octu winnego (oryginalnie vinagre de vino de Jerez)
- sól
Jak zrobić Ensalada malagueña?
- Ziemniaki umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj przez ok. 30-40 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Ziemniaki obierz ze skórek i pokrój na plasterki. Rozłóż je na talerzu.
- Dorsza lub inną rybę poszarp na kawałeczki i ułóż na ziemniakach.
- Pomarańcze obierz, podziel na cząstki i wyfiletuj (pozbaw białych skórek). Kawałki ułóż na sałatce.
- Cebulę pokrój w piórka i ułóż na wierzchu sałatki razem z oliwkami.
- Oliwę z oliwek połącz z octem, wymieszaj krótko rózgą do połączenia i dopraw solą do smaku. Gotowym dressingiem polej sałatkę.
UWAGI
*Oryginalnie używa się płatów solonego suszonego dorsza. Wystarczy je wrzucić do wrzącej wody i zostawić na 10 minut, a następnie odcedzić.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square