Elote – grillowana kukurydza po meksykańsku

W Meksyku zdecydowanie rządzi kukurydza. To nieodłączny element większości meksykańskich dań. Tacos, tamales, gorditas, memelas, sopes, tlacoyos, atoles, totopos, tostadas to tylko początek długiej wyliczanki, gdzie gra ona pierwsze skrzypce. Więcej o roli kukurydzy w kuchni meksykańskiej, jak i kulturze napisałem tutaj. To zboże to także nieodłączny element comida de la calle – ulicznego jedzenia. A jeśli już mowa o street-foodzie, to warto powiedzieć o elote, które nieodłącznie się z nim łączy.
Elote w meksykańskiej odmianie hiszpańskiego oznacza ni mniej, ni więcej, jak po prostu kolbę kukurydzy. Jednakże Meksykanie do tego słowa przypisali jeszcze jedną rzecz – pyszne danie, które można kupić na ulicznym straganie, niemalże na każdym rogu. Elote to nic innego jak grillowana, bądź gotowana kukurydza posmarowana sosem na bazie majonezu i kwaśnej śmietany, polana sokiem z limonki i posypana płatkami chili, kolendrą oraz serem Cotija. To proste, pyszne i sycące danie, które można z powodzeniem odtworzyć również u nas, gdy sezon na świeżą kukurydzę trwa w najlepsze! Elote przypomina również inną popularną przekąskę, jaką jest esquites. Różnica polega głównie na tym, że w esquites ziarna kukurydzy są obrane z kolby i podaje się je w kubeczku z analogicznymi dodatkami.
Przygotowanie elote jest bardzo proste. Wystarczy posmarować kolby klarowanym masłem, a następnie je ugrillować. Najlepiej oczywiście na grillu węglowym, ale w warunkach domowych z powodzeniem można wykorzystać do tego celu specjalną patelnię lub grilla elektrycznego. Następnie smarujemy je sosem na bazie majonezu oraz śmietany i podajemy z dodatkami. Nieodłącznymi elementami są tutaj: sok z limonki, płatki chili, kolendra oraz biały dojrzewający ser Cotija – słony oraz kruchy, który przypomina nieco grecką fetę albo włoską soloną ricottę. Niektórzy porównują go również do parmezanu, ale moim zdaniem ten ser jest łagodniejszy i mniej twardy. Dlatego jako zamiennik polecam właśnie fetę albo ricottę salatę.
Zamiast płatków chili zachęcam również do wypróbowania w tym przepisie meksykańskiej przyprawy Tajin. To rodzaj salsy w proszku z wysuszonego soku z limonki, płatków chili oraz soli. Jest lekko ostra, słona i kwaśna jednocześnie. To zdecydowanie smak Meksyku! Jeśli chcecie jednak wykorzystać pokruszone suszone papryczki, to najlepiej nadadzą się tutaj: chile de árbol, guajillo albo pasilla. Fajnie sprawdzą się również koreańskie płatki gochugaru, które są dużo łatwiej dostępne u nas. Kto się pisze na taką grillowaną kukurydzę po meksykańsku?
Składniki na Elote:
- 4 kolby kukurydzy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 100 g pokruszonego sera feta lub ricotta salata (oryginalnie sera cotija)
- 1 łyżeczka płatków chili lub przyprawy Tajin
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 limonka
- sól do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego (ew. oleju)
Jak przygotować Elote?
- Kukurydzę obierz, odchylając liście do spodu i pozbądź się włosków.
- Masło podgrzej w rondelku i posmaruj nim dokładnie kukurydzę z każdej strony.
- Kolby kukurydzy grilluj przez ok. 10-15 minut na grillu lub patelni grillowej, często obracając je w trakcie.
- Śmietanę połącz z majonezem i posól do smaku. Sosem posmaruj ugrillowane kolby kukurydzy.
- Następnie posyp je serem feta, płatkami chili lub Tajin oraz kolendrą. Skrop sokiem z limonki i podawaj.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square