Eklerki z kremem cappucino, białą czekoladą i porzeczkami
Dziś znów zabieram Was do Francji!
Tym razem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino.
Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość!
Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej!
Takie eklerki z kremem cappuccino ( kremem kawowym ) są świetnym pomysłem na imprezę!
Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 8-10 szt )
CIASTO:
* woda – 0,5 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* masło – 50 g
* jajko – 3 szt
KREM:
* mleko – 400 ml
* kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki
* żółtko – 5 szt
* mąka pszenna – 40 g
* mąka ziemniaczana – 20 g
* cukier – 150 g
* cukier waniliowy – 1 op
* masło – 2 łyżki
DODATKOWO:
* dobrej jakości biała czekolada
* porzeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy.
Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem.
KREM:
Mleko gotujmy z kawą.
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie wsypujemy przesiane mąki – mieszamy.
Do masy wlewamy mleko i bardzo energicznie mieszamy , całość stawiamy znów na gazie i zagotowujemy ( krem ma zgęstnieć! ).
Do tak przygotowanego dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Wystudzone eklerki kroimy na 2 części i nadziewamy kremem kawowym.
Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy porzeczkami.
Smacznego!