Eklerki z kremem cappucino, białą czekoladą i porzeczkami

Eklerki z kremem cappucino, białą czekoladą i porzeczkami
Zdjęcie - EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś znów zabieram Was do Francji!

Zdjęcie - EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino.

Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość!

Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej!

Takie eklerki z kremem cappuccino ( kremem kawowym ) są świetnym pomysłem na imprezę!

Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem!

Koniecznie spróbujcie!

  Zdjęcie - EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( ok. 8-10 szt )

CIASTO:

* woda – 0,5 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* masło – 50 g
* jajko – 3 szt

KREM:

* mleko – 400 ml
* kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki
* żółtko – 5 szt
* mąka pszenna – 40 g
* mąka ziemniaczana – 20 g
* cukier – 150 g
* cukier waniliowy – 1 op
* masło – 2 łyżki

DODATKOWO:

* dobrej jakości biała czekolada
* porzeczki

Zdjęcie - EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy.

Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy.

Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą.

Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem.

KREM:

Mleko gotujmy z kawą.

Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a następnie wsypujemy przesiane mąki – mieszamy.

Do masy wlewamy mleko i bardzo energicznie mieszamy , całość stawiamy znów na gazie i zagotowujemy ( krem ma zgęstnieć! ).

Do tak przygotowanego dodajemy masło i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Wystudzone eklerki kroimy na 2 części i nadziewamy kremem kawowym.

Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy porzeczkami.

Smacznego!

Zdjęcie - EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów