Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym

Zdjęcie - Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj prezentuję danie, które mogłabym jeść prawie codziennie. To pieczona, rozpływająca się w ustach dynia piżmowa faszerowana aromatyczną mieloną wołowiną. Z dwóch połówek powstają oczywiście dwie porcje - są jednak duże, dlatego pozostałą część można po pokrojeniu podać na zimno jako coś w rodzaju sałatki. Zachęcam do zjedzenia dyni razem ze skórką, która po upieczenia staje się smakowicie chrupiąca.
Dynia piżmowa faszerowana
mięsem mielonym
- 1 dynia piżmowa
- 1/2 łyżki oleju + do smażenia
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400g mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki śmietany 12%
- 30g twardego sera
- 1 posiekana dymka

1) Dynię piżmową przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, natrzeć miąższ olejem i posypać solą i pieprzem.
2) Piec w temperaturze 200 st. C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 minut.
3) W tym czasie posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i mięso mielone.
4) Rozdrobnić, smażyć do zbrązowienia i doprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
5) Przełożyć do miski i wymieszać ze śmietaną.
6) Upieczoną dynię wyjąć, lekko wydrążyć i nałożyć mięso.
7) Na nadzieniu rozłożyć plastry sera i zapiekać 15 minut.
8) Podawać posypane posiekaną dymką.

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 2 duże
Kaloryczność jednej porcji: 750 kcal

Przepisy z tych kategorii

Pide  - tureckie placki
2

Pide - tureckie placki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zupa meksykańska
2

Zupa meksykańska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną

Wołowe roladki z marchewką, pa…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chilli con carne

Chilli con carne

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Dip fasolowy z gorgonzolą
1

Dip fasolowy z gorgonzolą

Tyna Tyna
In cooking we trust

Risotto z suszonymi grzybami i oscypkiem

Risotto z suszonymi grzybami i…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Zupa kalafiorowa z serem pleśniowym
2

Zupa kalafiorowa z serem pleśn…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotlety siekane z kurczaka z boczkiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki
1

Kotlety siekane z kurczaka z b…

Beti Beti
kruche babeczki

Serowe placuszki ziemniaczane
6

Serowe placuszki ziemniaczane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Fit jabłka w cieście

Fit jabłka w cieście

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście