Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym
Danie jarskie na cztery pory roku - jesień!
W tym roku, to już ostatnia sezonowa akcja naszych MMMAK-owych dań jarskich.
Jejku jak ten czas leci. I mam wrażenie, że im jesteśmy starsi tym szybciej…
Ale pewnie nie jestem sama w tym przeświadczeniu.
Na tapetę tym razem wrzuciłam dynię i brukselkę. Zapieczone z bagietką i polane sosem z cukinii (podobnym do tzatzików) to moja jesienna propozycja:-)
Jesteście ciekawi jakie bezmięsne dania znajdziecie u dziewczyn (Małgosi, Magdy, Ali i Kamili)?
Składniki:
- pół dyni Hokaido (lub cała, w zależności od okazu),
- 30 dkg brukselki,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- bagietka,
- czosnek,
- tymianek suszony lub świeży,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- płatki chilli,
- oliwa z oliwek,
sos cukiniowy:
- jogurt naturalny mały,
- 0,5 cukinii,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka oliwy,
- odrobina octu winnego.
Przygotowanie: Dynię pozbawić pestek. Pokroić razem ze skórką w większą kostkę, dodać brukselki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka, pomidorki. Polać oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę, skropić oliwą, wrzucić wyciśnięty czosnek, płatki chilli, tymianek, sól i pieprz. Wymieszać z warzywami. Zapiekać całość około 30-40 minut w 180 stop. C. W tym czasie przygotować sos. Zetrzeć cukinię na tarce jarzynowej, odcisnąć sok. Wymieszać z jogurtem, dodać oliwę, ocet i przyprawić do smaku. Sosem polewać każdą porcję zapiekanki.
Zapraszamy do:
Ali na grzybowe gofry z grzybowym sosem
Magdy na curry z dynią, ciecierzycą i jarmużem
Małgosi na brukselkę w sosie orzechowym
Kamili na kluski serowe z sosem dyniowo - pomidorowym