Dwukolorowa babka z polewą z białej czekolady
Dwukolorowa babka z polewą z białej czekolady dzięki dodatkowi oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia dłużej zachowuje świeżość i jest bardziej wilgotna. Olej Kujawski powstaje z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. I jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K.
Składniki na dwukolorową babkę z polewą z białej czekolady:
- 5 dużych jajek
- 180 g cukru
- 290 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 180 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Polewa z białej czekolady:
- 2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości
- 2 łyżeczki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Jak upiec dwukolorową babkę z polewą z białej czekolady?
Uwaga: jajka temperatura pokojowa!
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Stopniowo i powoli, po jednej łyżce, dodawać cukier, miksując na wysokich obrotach. Kiedy piana będzie gęsta, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miksować przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz wlewać cienkim strumieniem rzepakowy olej Kujawski cały czas miksując.
Połowę ciasta na dwukolorową babkę odlać do drugiej misy, dodać kakao i wymieszać dokładnie.
Keksówkę o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać najpierw jasne ciasto, a następnie ciemne. Zamieszać patyczkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni w trybie “góra-dół”. Ciasto piec przez ok. 50-55 min. do suchego patyczka. Dwukolorową babkę ostudzić.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z olejem Kujawskim, wymieszać dokładnie i polać ostudzone ciasto.
Dwukolorową babkę z polewą z białej czekolady udekorować orzechami włoskimi.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 65 min.
Stopień trudności: prosty przepis