Drożdżowy wieniec truskawkowo-jagodowy
Ciasto drozdzowe z masa serowa,a w niej zatopione truskawki z jagodami.Drozdzowe w iscie krolewskim wydaniu,poniewaz puszyste "kulki" drozdzowe z truskawkami ulozone wokol brzegu ciasta wygladaja jak korona.Smak masy serowej uszlachetnia dodatek truskawek i jagod.Jest pyszne.
Skladniki na ciasto :(na forme o srednicy 30 cm)
420 g maki
200 ml mleka
50 g cukru
50 g masla
1 jajko L
1/2 lyzeczki soli
1 opakowanie suchych drozdzy
Skladniki na mase serowa:
250 g sera 3 x mielonego
1 jajko
1 budyn waniliowy
50 g cukru pudru
40 g marcepanu
250 g truskawek i jagod z czego 12 truskawek do kulek
Dodatkowo:
50 g bialej czekolady
1 lyzka mleka
Wykonanie:
- mleko podgrzac w garnuszku.W mleku rozpuscic maslo
- make,cukier,sol i drozdze umiescic w misie miksera dolac mleko ,wbic jajko i wyrabiac hakiem do uzyskania gladkiego,odchodzacego od scianek misy ciasta.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci
- przygotowac mase serowa.Ser z jajkiem i budyniem przesianym przez sitko przy pomocy miksera zmiksowac na gladka mase bez grudek
- zetrzec na grubych oczkach tarki macepan
- z owocow odlozyc 12 jednakowej wielkosci truskawek,reszte pokroic na cwiartki.Wymieszac pokrojone truskawki i jagody z macepanem.Odstawic
- wyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc i podzielic na 2 czesci
- forme o srednicy 30 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.1/3 ciasta rozwalkowac na kolo o srednicy formy.Ulozyc w formie.
- reszte ciasta-2/3 uformowac w rulon i odcinajac kawalki po okolo 45 g uformowac 12 kulek .Kazda kulke rozplaszyc na dloni i wlozyc do srodka truskawke i 1 lyzke masy serowej.Zwinac,dokladnie zlepiajac brzegi.Identycznie jak przy formowaniu knedli.Kulki z ciasta drozdzowego ulozyc dookola brzegu foremki w jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosniecia
- mase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremki
- w piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie,az do calkowitego stezenia masy
- biala czekolade z 1 lyzka mleka rozpuscic w kapieli wodnej.Lekko przestudzic.Polac w esy-floresy przestudzone ciasto drozdzowe.Zamiennie mozesz uzyc jesli wolisz lukru
ZYCZE SMACZNEGO !
UWAGI:jesli nie masz foremki o 30 cm srednicy zmniejsz porcje sera.gdyz cienki spod drozdzowy nie utrzyma tak grubej warstwy .Istnieje tez ryzyko,ze masa serowa sie nie dopiecze.Poza tym calosc bedzie sie o wiele atrakcyjniej prezentowac.Moja forma miala niestety tylko 27 cm.