Drożdżówki ze śliwkami, mascarpone i kruszonką
Sezon na śliwki nie może się obyć bez ciasta drożdżowego! Gdy nie mam czasu, zwykle piekę dużą blaszkę z mnóstwem kruszonki na wierzchu, ale jeśli akurat mam w weekend wolne popołudnie, to zabieram się do wypiekania pojedynczych bułeczek. Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką oraz spontanicznym nadzieniem z mascarpone. Zwykle korzystam z tłustego twarogu, jednakże akurat zostało mi za dużo tego włoskiego sera z krótkim terminem ważności, więc postanowiłem wykorzystać go do domowych słodkich bułek i muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle. Nadzienie jest przyjemnie kremowe, wręcz budyniowe i świetnie komponuje się z owocami. Dlatego bardzo je polecam!
Te drożdżówki ze śliwkami są nieco pracochłonne, głównie ze względu na sposób formowania bułeczek. Jednak zdecydowanie warto poświęcić im chwilę, bo prezentują się dzięki temu niezwykle apetycznie. Z ciastem drożdżowym z tego przepisu pracuje się łatwo i formowanie ich nie powinno nastręczyć Wam trudności. Podobne drożdżówki możecie upiec oczywiście z innymi ulubionymi owocami, na które akurat trwa sezon. Nadzienie z serka mascarpone jest oczywiście opcjonalne i takie bułeczki można również upiec z większą ilością śliwek w środku. Nieodłącznym jednak elementem jest według mnie spora ilość kruszonki, pachnącej masłem i wanilią, która sprawia, że są wręcz uzależniająco pyszne! Zapewniam Was, że te drożdżówki ze śliwkami są lepsze niż z niejednej piekarni, dlatego koniecznie musicie je upiec na nadchodzący weekend! 🙂
Drożdżówki ze śliwkami, mascarpone i kruszonką Wydrukuj przepis Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe:
- 750 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 3 całe jajka (rozmiar L)
- 150 g roztopionego masła
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- ok. 1 kg śliwek
- 500 g mascarpone
- 100 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 duże jajko (rozmiar L)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Ciasto drożdżowe
- Z drożdży przygotuj rozczyn. Utrzyj je z łyżeczką cukru i gdy staną się płynne, dodaj letnie mleko i łyżkę mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
- Mąkę wymieszaj z resztą cukru i szczyptą soli. Wbij jajka i dodaj rozczyn. Wymieszaj do połączenia się składników, a następnie wlej roztopione i przestudzone masło. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne. Najlepiej na tym etapie wspomóc się mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Zagniecione ciasto zostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Kruszonka
- Mąkę połącz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj zimne masło i zagnieć kruszonkę, aż powstaną okruchy z ciasta.
- Wstaw ją do lodówki do schłodzenia.
Nadzienie
- Mascarpone połącz przy pomocy miksera z cukrem, skrobią, jajkiem i ekstraktem waniliowym.
- Śliwki poprzekrawaj na połówki i pozbądź się pestek.
Formowanie i pieczenie drożdżówek
- Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko ponownie i podziel na 12 porcji po ok. 90 g i 24 porcje po ok. 20 g. Z podzielonego ciasta uformuj kule.
- Większe kawałki ciasta rozwałkuj na koła o średnicy 7-8 cm, zaś z mniejszych uformuj wałeczki o długości ok. 20-25 cm. Z każdych dwóch wałeczków zapleć warkocz.
- Brzegi kół posmaruj odrobiną wody i przyklej do nich warkocze z ciasta, delikatnie je dociskając. Tak przygotowane drożdżówki odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Następnie na środku bułeczek wyłóż po dwie łyżki nadzienia z mascarpone i po 2-3 połówki śliwek (u mnie śliwki były bardzo duże, więc dałem po jednej połówce). Brzegi drożdżówek posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Całość posyp obficie kruszonką.
- Drożdżówki piecz 25-30 minut w piekarniku podgrzanym do 180°C. Po upieczeniu wystudź na kratce.