Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g śliwek węgierek
  • 390 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 7 g suszonych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
Na kruszonkę:
  • 100 g zimnego masła
  • 65 g mąki pszennej
  • 65 g mąki razowej
  • 40 g brązowego cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • garść płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie

Jajko, żółtka, mleko, cukier i olej mieszamy w naczyniu. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę, sól i suszone drożdże. Łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto i przekładamy do miski. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 90 min.


Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 40 min., aż bułeczki podrosną.


Śliwki przedzielamy na pół, wyjmujemy pestkę.


Kruszonka:

Mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstaną okruchy (podobne do mokrego piasku) oraz grubsze cząstki.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C.


Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy połówki śliwek, posypujemy kruszonką, a brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów