Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką
Zdjęcie - Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g truskawek
  • 250 g mielonego twarogu lub ricotty
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 120 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 25 g masła
  • 3 jajka
  • ½ cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie

Drożdże rozcieramy z 20 g cukru. Posypujemy lekko mąką i odstawiamy, aż rozczyn zacznie pracować.

W niewielkim rondelku roztapiamy masło. Dodajemy 50 g mąki i 20 g cukru. Zagniatamy kruszonkę o konsystencji mokrego piasku i odstawiamy.

400 g mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, 2 jajka, letnie mleko, 60 g cukru, rozczyn drożdżowy oraz olej. Zagniatamy ciasto.

Następnie wyrabiamy gładkie i elastycznie ciasto odchodzące od dłoni. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Twaróg doprawiamy 20 g cukru oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich wałkujemy lub rozciągamy na kwadrat. Na środku układamy po porcji sera oraz truskawki i sklejamy rogi na środku, tworząc koperty. Odstawiamy do napuszenia.

Koperty smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 20 minut w temp. 180ºC.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów