Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami – nie może ich zabraknąć w sezonie na te owoce !
Choć sezon na rabarbar już się kończy to można go upolować jeszcze w sklepie czy na targu ! Uwielbiam połączenie słodkich bułek czy ciasta kruchego z kwaśnym rabarbarem, od razu przypominają mi się czasy dzieciństwa ?
Dla towarzystwa dorzuciłam też kilka truskawek, które ostatnio dodaję do wszystkiego i jem tonami ? A całość posypałam kukurydzianą kruszonką, która powstała zupełnie przypadkowo z racji iż skończyła mi się mąka pszenna. Ale muszę przyznać, że efekt bardzo mi się podoba a żółtą kruszonkę na pewni będę robić częściej ?
A Wy macie jakieś ulubione drożdżówki ? Ja oprócz tych z truskawkami i rabarbarem uwielbiam jeszcze takie z jagodami albo z budyniem !
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami – przepis
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki
50 g masła lub margaryny (można dać też olej)
130 ml mleka roślinnego (polecam sojowe, ryżowe lub owsiane)
25 g świeżych drożdży
50 g ksylitolu lub cukru ⠀
Kruszonka:
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju kokosowego lub masła
2 łyżki ksylitolu lub cukru ⠀
Dodatkowo:
Rabarbar
Truskawki
Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy drożdże aż zaczną się pienić (ok. 10 min.). Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem. Wlewamy zaczyn drożdżowy i przestudzone masło. Ciasto zarabiamy, jeśli będzie się bardzo kleić należy posypać mąką, ale ważne aby nie dać jej za dużo bo ciasto wyjdzie twarde ! Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1h (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto zbijamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulki, które spłaszczam, a środek odciskamy za pomocą szklanki. Do środka dajemy pokrojony rabarbar, truskawki i maliny (można użyć dowolnych owoców). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem, a wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy je w 180 st. ok. 20 min.
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami Pyszne wegańskie drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kukurydzianą kruszonką. Kategorie: Deser, Drożdżówki Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Wegańska Tagi: drożdżówki, wegańskie Czas przygotowania: 1 hour Cook Time: 25 minutes Całkowity czas: 1 hour 25 minutes Ilość porcji: 10 drożdżówek Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
- 250 g mąki
- 50 g masła lub margaryny można dać też olej
- 130 ml mleka roślinnego polecam sojowe, ryżowe lub owsiane
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g ksylitolu lub cukru ⠀
Kruszonka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
Sposób wykonania
- Mleko lekko podgrzewamy, kruszymy do niego drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy drożdże aż zaczną się pienić (ok. 10 min.)
- Masło roztapiamy i studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem. Wlewamy zaczyn drożdżowy i przestudzone masło. Ciasto zarabiamy, jeśli będzie się bardzo kleić należy posypać mąką, ale ważne aby nie dać jej za dużo bo ciasto wyjdzie twarde ! Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1h (powinno podwoić objętość).
- Wyrośnięte ciasto zbijamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulki, które spłaszczam, a środek odciskamy za pomocą szklanki. Do środka dajemy pokrojony rabarbar, truskawki i maliny (można użyć dowolnych owoców). Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem, a wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy je w 180 st. ok. 20 min.