Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 g purée z pieczonej dyni
- 125 ml mleka
- 60 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 50 g cukru
- 50 g cukru trzcinowego
- 25 g masła
- 7 g suszonych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie
Drożdże namocz w letnim mleku.
Do przesianej mąki dodaj cukier, sól oraz wymieszane ze sobą mokre składniki, tj. jajka, purée z dyni, olej 3 ziarna oraz mleko z drożdżami. Zagniataj ciasto przez ok. 15 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 45 min.
Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj dość cienko na duży prostokąt. Posmaruj je roztopionym masłem i posyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Złóż na pół i ponownie lekko rozwałkuj.
Pokrój ciasto nożem na 12 długich pasków. Skręć je spiralnie, a następnie owiń wokół palca. Końcówkę zawiń pod spód. Odstaw na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
Posmaruj bułeczki mlekiem i piecz przez ok. 20 min. w 180°C. Wystudź.
Porada:
Purée z dyni przygotuj piekąc świeżą dynię w piekarniku przez ok. 45 min., a następnie zmiksuj ją na gładki mus.
Kujawski 3 ziarna dzięki temu, że w swoim składzie ma olej z pestek dyni, staje się niemal niezbędnym składnikiem bułeczek. Świetnie eksponuje ich delikatny aromat, ale nie jest dominujący.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl