Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem

Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem

Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g purée z pieczonej dyni
  • 125 ml mleka
  • 60 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 25 g masła
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Drożdże namocz w letnim mleku.

 

Do przesianej mąki dodaj cukier, sól oraz wymieszane ze sobą mokre składniki, tj. jajka, purée z dyni, olej 3 ziarna oraz mleko z drożdżami. Zagniataj ciasto przez ok. 15 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 45 min.

 

Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj dość cienko na duży prostokąt. Posmaruj je roztopionym masłem i posyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Złóż na pół i ponownie lekko rozwałkuj.

 

Pokrój ciasto nożem na 12 długich pasków. Skręć je spiralnie, a następnie owiń wokół palca. Końcówkę zawiń pod spód. Odstaw na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.

 

Posmaruj bułeczki mlekiem i piecz przez ok. 20 min. w 180°C. Wystudź.

 

Porada:

Purée z dyni przygotuj piekąc świeżą dynię w piekarniku przez ok. 45 min., a następnie zmiksuj ją na gładki mus.

 

Kujawski 3 ziarna dzięki temu, że w swoim składzie ma olej z pestek dyni, staje się niemal niezbędnym składnikiem bułeczek. Świetnie eksponuje ich delikatny aromat, ale nie jest dominujący.

 

 

Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów