Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami

Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami
Zdjęcie - Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g filetów z dorsza bez skóry i ości
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 świeże pomidory
  • pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • sól
  • biały pieprz z młynka
  • chili z młynka
Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Umyć filety pod bieżącą wodą i starannie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paski szerokości ok. 5 cm. Delikatnie oprószyć solą i skropić dwiema łyżkami oleju. Odstawić na 10 min.


W tym czasie umyć pomidory, obrać cebulę i czosnek. Pokroić oliwki w plasterki, pomidory na plastry grubości 0,5 cm, a cebulę w półtalarki. Z gałązek bazylii oberwać listki.


Dno żaroodpornego naczynia posmarować łyżką oleju. Rozłożyć pokrojoną cebulę, a na niej kawałki dorsza tak, aby jedna warstwa całkowicie zakryła dno naczynia. Posypać białym pieprzem, chili i tymiankiem. Dookoła ułożyć przecięte na pół ząbki czosnku. Na warstwie ryby rozłożyć świeże liście bazylii, plasterki pomidorów i oliwek. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Skropić pozostałym olejem i wstawić na pół godziny do piekarnika. Nie przykrywać. Udekorować pozostałą bazylią.


Porada:

Do tej potrawy najlepiej użyć świeżych filetów. Mrożone będą miały zbyt dużo wody, która zbierze się na dnie naczynia.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów