Dorsz z cukinią w kokosowym sosie
Dorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało.
Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie.
Składniki:
400-500 g filetu z dorsza
200 g mleka kokosowego
1 ząbek czosnku
4-5 cm kawałek imbiru
liście kafir lub sok z cytryny
sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy
kumin na czubek noża
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
chili - opcjonalnie
olej
zielenia - kolendra lub szczypiorek
Wykonanie:
- filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić
- z cukinii odkroić piętki, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół i pokroić w 2-cm kawałki
- czosnek i imbir obrać, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dołożyć cukinię i podsmażać razem przez 3-4 minuty. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy, dolać mleko kokosowe i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia
- dodać kawałki dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by ryba doszła
- podawać z ryżem basmati, posypać zieleniną