Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami

Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami

Zdjęcie - Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-)

Składniki:

  • ok. 500 - 600 g fileta z dorsza
  • 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych
  • 8 sztuk pomidorów suszonych (u mnie z dynią)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • świeża bazylia
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowne


Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odkładamy na około 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z obu stron. Jak rybka będzie prawie gotowa, to dodajmy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów