Dorsz w sosie chrzanowo – orzechowym

Dorsz w sosie chrzanowo – orzechowym

Witam po baaaaaardzo długiej przerwie. Wiele się działo i zmieniało, na bloga 

i gotowanie czasu brakowało. Mam nadzieję, że teraz uda się nadrobić
zaległości.
Dziś danie na piątek, ale niekoniecznie. Pyszna zdrowa rybka, olej 3 ziarna oraz znakomity sos.... mmmmmm pycha

Zdjęcie - Dorsz w sosie chrzanowo – orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

.

Składniki (4 porcje):


1kg filetów z dorsza (ok. 4 filety)
olej do smażenia (np. Kujawski 3 ziarna)
1 cebula
1 ząbek czosnku w plasterkach
250ml śmietany 18%
2 łyżki chrzanu tartego (ze słoika)
100g orzechów włoskich
1 łyżeczka przypraw do piernika
½ łyżeczki miodu
pieprz, sól

Przygotowanie:

 

Cebulę kroimy w piórka. Orzechy parzymy wrzątkiem, a następnie siekamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200st C z termoobiegiem.

Rybę lekko solimy, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.

Zdejmujemy rybę z patelni i na tej samej patelni przygotowujemy sos.

Na pozostałym oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy chrzan, śmietanę, przyprawę piernikową, miód i orzechy. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić sos.

W naczyniu żaroodpornym układamy sos, a na sosie rybę. Zapiekamy ok. 6 minut.

Smacznego!!

oryginalny przepis pochodzi z "Ryby są Super" K. Orasy i D. Wellman

Kategorie przepisów