Domowe krakersy z fetą pieczoną z orzechami i żurawiną

Domowe krakersy z fetą pieczoną z orzechami i żurawiną
Zdjęcie - Domowe krakersy z fetą pieczoną z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe krakersy z fetą pieczoną z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe krakersy z fetą pieczoną z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe krakersy z fetą pieczoną z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 g oryginalnej fety
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 ml wody mineralnej
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 75 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 50 g orzechów laskowych
  • 20 ml miodu
  • 5 g soli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól gruboziarnista, mak, sezam do posypania krakersów
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy 5 g soli, wodę oraz 80 ml oleju i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.


Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, a następnie dzielimy na niewielkie porcje i bardzo cienko wałkujemy. 


Posypujemy według uznania gruboziarnistą solą, makiem lub sezamem i pieczemy w 200ºC przez około 10-12 minut na złoty kolor.


Fetę układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem Kujawski 3 ziarna z obu stron. Posypujemy posiekanymi orzechami i układamy rozmaryn. Pieczemy 20 minut w 180ºC.


W międzyczasie wstawiamy drugie naczynie z żurawiną wymieszaną z miodem i pieczemy obok fety.


Gotowy ser polewamy żurawiną, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy z krakersami.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów