Domowa wędlina z indyka

Domowa wędlina z indyka

Zdjęcie - Domowa wędlina z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Przyprawy przesypać do miseczki, dodać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i mieszać do uzyskania gładkiej marynaty.

Marynatą natrzeć filet z indyka, dokładnie z każdej strony. Jeśli filet jest nieforemny – można związać go sznurkiem wędliniarskim. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia z pokrywką i schować do lodówki na 2 godz., by przeszedł aromatem przypraw.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C w trybie “góra- dół”. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć kawałkiem folii aluminiowej. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godz. 40 min., przy czym po 30 min. odkryć folię.

Aby sprawdzić, czy mięso w środku jest upieczone, można wbić termometr kuchenny z sondą. Jeśli temperatura wewnątrz wynosi 75 stopni C – mięso z indyka jest upieczone.

Po wyjęciu indyka z piekarnika nakryć ponownie folią aluminiową i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia.

Domową wędlinę z indyka kroić w cienkie plastry. Wspaniale smakuje z chrzanem.

 

Czas przygotowania: 4 godziny

Liczba porcji: 6

Kategorie przepisów