Domowa wędlina z indyka
Składniki:
- 1 kg fileta z indyka
- 3 łyżki oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Przyprawy przesypać do miseczki, dodać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i mieszać do uzyskania gładkiej marynaty.
Marynatą natrzeć filet z indyka, dokładnie z każdej strony. Jeśli filet jest nieforemny – można związać go sznurkiem wędliniarskim. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia z pokrywką i schować do lodówki na 2 godz., by przeszedł aromatem przypraw.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C w trybie “góra- dół”. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć kawałkiem folii aluminiowej. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godz. 40 min., przy czym po 30 min. odkryć folię.
Aby sprawdzić, czy mięso w środku jest upieczone, można wbić termometr kuchenny z sondą. Jeśli temperatura wewnątrz wynosi 75 stopni C – mięso z indyka jest upieczone.
Po wyjęciu indyka z piekarnika nakryć ponownie folią aluminiową i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia.
Domową wędlinę z indyka kroić w cienkie plastry. Wspaniale smakuje z chrzanem.
Czas przygotowania: 4 godziny
Liczba porcji: 6