Domowa wędlina - surowa, długo dojrzewająca
Suszenie to tania i świetna metoda konserwacji mięsa. Cieniutki, prawie przezroczysty kawałek suszonej wędliny to ekskluzywny rarytas dla smakoszy. Koneserzy rozwodzą się nad smakiem
włoskiej prosciutto di Parma, hiszpańskiej jaman Serrano, czy niemieckiej szynki szwarcwaldzkiej.
Na modłę tych wspaniałości przygotujesz w domu samodzielnie rewelacyjną surową, suszoną wędlinę. Bez chemikaliów, bez wędzenia. Wkład pracy minimalny, a efekt powala. Sprawdzony przepis pochodzi stąd.
Przyznam, że dość sceptycznie podchodziłam do wędliny " z pończochy", nie wierzyłam, że w tak prosty sposób przygotuję ją w domu. Pewnie zepsuje się, albo spleśnieje. Nic z tych rzeczy, jest super. Im była starsza, tym smaczniejsza. Już myślę o wędlinie ze schabu!
Składniki:
karczek - 1 kg
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli+ 1 łyżka soli peklowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu
pończocha
Przygotowanie:
- mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowyn ręcznikiem. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do szklanego lub porcelanowego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 36 godzin
- po tym czasie wypłynie z mięsa sporo wody. Płyn odlać, mięso dokładnie wypłukać z cukru. Osuszyć, następnie obtoczyć w soli. Wstawić, przykryte folią na 36 godzin do lodówki
- wodę odlać, mięso wypłukać i osuszyć. Natrzeć przyprawami (obrane, rozgniecione ząbki czosnku wymieszane z majerankiem, papryką i pieprzem) i odstawić, przykryte folią do lodówki na następne 36 godzin
- mięso przełożyć do pończochy i zawiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni. Moja wędlina wisiała w piwnicy przy piecu
- uwolnić mięso z pończochy. Konsumować pokrojone w cieniukie plasterki
SMACZNEGO !