Dobra ryba z warzywami w azjatyckim stylu
Dobry obiad z rybą, na każdy dzień tygodnia, na długo zapomnisz o rybie smażonej w panierce. Rybę daję do marynaty z sosu sojowego i smażę, następnie smażę warzywa. Osobno gotuję ryż. Słodycz marchewki, dobrze się uzupełnia ze smakiem ryby, sosu sojowego i pasty curry.
Smaczny obiad, gotowy w trzydzieści minut 🙂
Składniki na rybę z warzywami w stylu azjatyckim / 2 porcje- 2 mniejsze filety ryby ( mintaj, miruna, dorsz, morszczuk )
- 2 mniejsze marchewki
- kilka różyczek brokułu
- 2 garści szpinaku ( u mnie mrożony )
- cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 4 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- olej do smażenia
- 180 g ryżu
Filety ryby umyj zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem, podziel na mniejsze kawałki, i daj do miseczki. Od razu możesz dodać sok z cytryny i sos sojowy. Całość pomieszaj tak, żeby cała ryba była pokryta marynatą. Odstaw na 30 minut.
Ryż gotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Gorący ryż, zostaw pod przykryciem do napęcznienia.
Różyczki brokułu, podziel na mniejsze kawałki. Marchewkę pokrój obieraczką do warzyw, na cienkie wstążki.
Na patelni rozgrzej olej, kawałki ryby smaż z każdej strony do czasu, aż zmienią kolor. Gotową rybę odłóż na talerzyk.
Na tej samej patelni smaż cebulę, do czasu, kiedy się lekko przyrumieni. Teraz dodaj pastę curry i resztę warzyw, całość smaż mieszając, a następnie gotuj pod przykryciem, do czasu kiedy warzywa zmiękną. W razie potrzeby, dodaj trochę wody.
Pod koniec dodaj rybę, wszystko pomieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Podaj z gorącym ryżem.
Smacznego 🙂