Deser bezowy z truskawkami (wegańskie bezy)
Deser bezowy z truskawkami i wegańsą kokosową bitą śmietaną ! Idealny na upały ?
Kto nie lubi takich deserów? Pyszne, lekkie i słodkie, choć truskawki trochę przełamują tutaj tą słodycz ? Deser jest w 100 % wegański a bezy zrobiłam z aquafaby. Miałam już do nich kilka podejść i nie wszystkie były udane. Ale tym razem mogę powiedzieć, że wyszły idealne ! Kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował takiego połączenia to gorąco polecam ?
Deser bezowy z truskawkami – przepis
Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki ksylitolu
Truskawki
⠀
Stałą część mleczka kokosowego ubić z ksylitolem (musi być dobrze schłodzona), płynną cześć można wykorzystać np. do koktajlu lub sosu. Na dnie pucharków, misek lub szklanek dajemy pokrojone truskawki i pokruszone bezy, następnie dodajemy kokosową bitą śmietanę, następnie ponownie układamy truskawki. Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami.
Bezy z aquafaby
Składniki:
150 ml wody z puszki po ciecierzycy
180 g cukru (drobnego do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny ⠀
Wodę po ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli ( powinna być w temp. pokojowej) na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca (tak jak w przypadku piany z białek. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Blachę wykładamy papierem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniejsze bezy. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C i od razu zmniejszamy temp. do 100 st. C. Suszymy bezy ok. 1,5-2 h. ⠀
Uwagi !
Ważne aby woda po ciecierzycy była w temperaturze pokojowej.
Najlepiej dodać cukier drobny lub cukier puder.
Deser bezowy z truskawkami Wegański deser z bezami z aquafaby, kokosową bitą śmietaną i truskawkami
Kategorie: Deser Kuchnia: bez laktozy, Bez mleka, Bezglutenowa, Wegańska Tagi: bezy, deser
Czas przygotowania: 30 minutes Cook Time: 2 hours Całkowity czas: 2 hours 30 minutes
Ilość porcji: 2 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia
Składniki
Kokosowa bita śmietana
- 1 puszka mleczka kokosowo wysoko tłuszczowgo
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
Bezy z aquafaby
- 150 ml wody z puszki po ciecierzycy
- 180 g cukru (drobnego do wypieków lub cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny ⠀
Dodatkowo
- truskawki
Sposób wykonania
Bezy z aquafaby
- Wodę po ciecierzycy ubijamy ze szczyptą soli ( powinna być w temp. pokojowej) na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy partiami cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca (tak jak w przypadku piany z białek. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
- Blachę wykładamy papierem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniejsze bezy.
- Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 120 st. C i od razu zmniejszamy temp. do 100 st. C. Suszymy bezy ok. 1,5-2 h. ⠀
Deser kokosowy
- Stałą część mleczka kokosowego ubić z ksylitolem (musi być dobrze schłodzona), płynną cześć można wykorzystać np. do koktajlu lub sosu.
- Na dnie pucharków, misek lub szklanek dajemy pokrojone truskawki i pokruszone bezy, następnie dodajemy kokosową bitą śmietanę, następnie ponownie układamy truskawki. Wierzch posypujemy pokruszonymi bezami.