Czosnkowo-ogórkowy serek do smarowania chleba ze słonecznikiem
Serek kanapkowy Śmietankowy, kremowy serek z zielonym ogórkiem, słonecznikiem, czosnkiem, rzodkiewką pietruszką i parmezanem, doprawiony świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. Pasta do chleba w smaku przypomina nieco pesto i ma wspaniałą kremową konsystencję.
Składniki:
- 250g kremowego serka śmietankowego
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 średni ogórek, obrany, pozbawiony nasion i bardzo drobno posiekany
- kilka pokrojonych drobno rzodkiewek
- 1-2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu
- 1/2 szklanki nasion słonecznika bez łusek
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
Nasiona słonecznika namoczyć kilka godzin w przegotowanej i ostudzonej wodzie, następnie osączyć i posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać razem i gotowe.
Miłego gotowania!