Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z gruszkami i kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g gruszek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki mielonego kardamonu
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
  • olej Kujawki do posmarowania tortownicy

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 180°C. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jej brzegi posmaruj olejem Kujawskim 3 ziarna.

 

Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne i z grubsza posiekaj. Pokrojone gruszki umieść w misce i skrop sokiem z cytryny.

W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, kardamon i cukier.

 

W drugiej misce ubij mikserem jajka i zmiksuj z Kujawskim 3 ziarna. Następnie, cały czas miksując, dodawaj suche składniki. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę wraz z gruszkami i wymieszaj drewnianą łyżką.

 

Przelej ciasto do tortownicy, wstaw do piekarnika i piecz przez 50 min., do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.

 

Przedstawiam niezwykle łatwy przepis na bardzo przyjemne ciasto z gruszkami, czekoladą i kardamonem. Do jego pieczenia proponuję dodać olej Kujawski 3 ziarna, gdyż jego unikalna receptura powoduje, że ciasto jest wilgotne i puszyste.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy