Czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami

Czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami to sezonowy przepis. A rzepakowy olej Kujawski “Pierwsze Zbiory” to edycja limitowana, dostępna w poręcznej szklanej butelce o pojemności 500 ml. Olej powstaje z pierwszych, zebranych w danym roku ziaren rzepaku. Jest uniwersalny – pasuje zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno.

Przepis na czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami dostosowany do tortownicy o średnicy 25 cm lub do kwadratowej formy o rozmiarze 24 x 24 cm.

 

Składniki na czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami:

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 220 g mąki pszennej 
  • 40 g kakao
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g kefiru
  • 125 ml oleju Kujawskiego “Pierwsze Zbiory”
  • 100 g drobnego cukru
  • 3-4 duże śliwki

Czekoladowa polewa:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego “Pierwsze zbiory”

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami?

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Kefir i jajka należy wyjąć z lodówki na ok. 2-3 godz. przed przygotowaniem.

Wymieszać w misce sypkie składniki, czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

W drugiej misce mieszać krótko jajka, kefir i olej Kujawski “Pierwsze zbiory” – dosypać cukier, aby się rozpuścił.

Do mokrych składników dosypać składniki sypkie z pierwszej miski i wymieszać ponownie, ale tylko do połączenia się składników na ciasto.

Ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy lub do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta powciskać ćwiartki śliwek – skórką do dołu. Ciasto czekoladowe na oleju i ze śliwkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C w trybie “góra-dół” na ok. 45 min. Piec do suchego patyczka.

Upieczone ciasto czekoladowe na oleju i ze śliwkami lekko przestudzić. W tym czasie gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z olejem rzepakowym, a następnie taką błyszczącą polewą polać ciasto czekoladowe na oleju i ze śliwkami.

 

 

Liczba porcji: 24

Czas przygotowania: 55 min.

Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów