Czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami
Czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami to sezonowy przepis. A rzepakowy olej Kujawski “Pierwsze Zbiory” to edycja limitowana, dostępna w poręcznej szklanej butelce o pojemności 500 ml. Olej powstaje z pierwszych, zebranych w danym roku ziaren rzepaku. Jest uniwersalny – pasuje zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami dostosowany do tortownicy o średnicy 25 cm lub do kwadratowej formy o rozmiarze 24 x 24 cm.
Składniki na czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami:
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 220 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g kefiru
- 125 ml oleju Kujawskiego “Pierwsze Zbiory”
- 100 g drobnego cukru
- 3-4 duże śliwki
Czekoladowa polewa:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego “Pierwsze zbiory”
Jak upiec czekoladowe ciasto na oleju i ze śliwkami?
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Kefir i jajka należy wyjąć z lodówki na ok. 2-3 godz. przed przygotowaniem.
Wymieszać w misce sypkie składniki, czyli mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W drugiej misce mieszać krótko jajka, kefir i olej Kujawski “Pierwsze zbiory” – dosypać cukier, aby się rozpuścił.
Do mokrych składników dosypać składniki sypkie z pierwszej miski i wymieszać ponownie, ale tylko do połączenia się składników na ciasto.
Ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy lub do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta powciskać ćwiartki śliwek – skórką do dołu. Ciasto czekoladowe na oleju i ze śliwkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C w trybie “góra-dół” na ok. 45 min. Piec do suchego patyczka.
Upieczone ciasto czekoladowe na oleju i ze śliwkami lekko przestudzić. W tym czasie gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z olejem rzepakowym, a następnie taką błyszczącą polewą polać ciasto czekoladowe na oleju i ze śliwkami.
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 55 min.
Stopień trudności: łatwe