Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lato to nie tylko czas wielobarwnych owoców, ale także sezon na kabaczki. Cukinię można dostać w markecie przez cały rok, ale to teraz jest najsmaczniejsza i najpiękniejsza. Warto o tym pamiętać odwiedzając wakacyjne stragany.

Co najlepiej zrobić z cukinii, jeśli nie placuszki? Lekarze pewnie robią leczo, a ja polecam zetrzeć ją na tarce i dodać do ciasta czekoladowego. Tak, tak, dzięki temu ciasto wyjdzie niezwykle wilgotne, a nie ma smutniejszej rzeczy od suchego i zbitego brownie.

Ciasto wzbogaciłam dodatkowo o kawę, która pojawiła się też z wierzchu ciasta w postaci kawowego mascarpone. Zabrałam je do znakomitego testera - babci Uli, która uznała, że jest świetne (dowód na snapchacie i instastories @tochabrocha) i warto się podzielić przepisem z czytelnikami :)

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami/ 23 cm
Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka grubo startej cukinii
  • 1/2 szklanki kakao
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki topionego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Wierzch:
  • 100 g mascarpone
  • 125 g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 łyżki świeżo zaparzonej kawy
  • owoce: borówki, maliny, porzeczki
  1. Tartą cukinię łączymy z jajkami, topionym masłem i mlekiem.
  2. Do drugiej misy wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, sodę, cukier.
  3. Wsypujemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy.
  4. Tortownicę wykładamy pergaminem i smarujemy po bokach masłem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy.
  5. Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.
  6. W tym czasie miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, mascaprone, serkiem i kawą.
  7. Jeśli ciasto będzie delikatnie nierówno wyrośnięte, wyrównujemy je ścinając wierzch ostrym nożem.
  8. Ciasto dekorujemy mascarpone i owocami.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
1

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Marchewka z jabłkiem i migdałami

Marchewka z jabłkiem i migdała…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z soczewicy, cukinii i pora
2

Sałatka z soczewicy, cukinii i…

figmara figmara
figowe smaki

Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa

Zapiekanka z cukinii, suszonyc…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym
2

Dynia i brukselka w jesiennej…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Fasola Jaś z cukinią

Fasola Jaś z cukinią

figmara figmara
figowe smaki

Naleśnki z cukinią i porem
2

Naleśnki z cukinią i porem

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z cukinii z orzechami włoskimi i rukolą
3

Sałatka z cukinii z orzechami…

Tyna Tyna
In cooking we trust