Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami
Lato to nie tylko czas wielobarwnych owoców, ale także sezon na kabaczki. Cukinię można dostać w markecie przez cały rok, ale to teraz jest najsmaczniejsza i najpiękniejsza. Warto o tym pamiętać odwiedzając wakacyjne stragany.
Co najlepiej zrobić z cukinii, jeśli nie placuszki? Lekarze pewnie robią leczo, a ja polecam zetrzeć ją na tarce i dodać do ciasta czekoladowego. Tak, tak, dzięki temu ciasto wyjdzie niezwykle wilgotne, a nie ma smutniejszej rzeczy od suchego i zbitego brownie.
Ciasto wzbogaciłam dodatkowo o kawę, która pojawiła się też z wierzchu ciasta w postaci kawowego mascarpone. Zabrałam je do znakomitego testera - babci Uli, która uznała, że jest świetne (dowód na snapchacie i instastories @tochabrocha) i warto się podzielić przepisem z czytelnikami :)
Czekoladowe ciasto cukiniowe z mascarpone i owocami/ 23 cm
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka grubo startej cukinii
- 1/2 szklanki kakao
- szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/4 szklanki topionego masła
- 1/3 szklanki mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g mascarpone
- 125 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 50 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 3 łyżki świeżo zaparzonej kawy
- owoce: borówki, maliny, porzeczki
- Tartą cukinię łączymy z jajkami, topionym masłem i mlekiem.
- Do drugiej misy wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, sodę, cukier.
- Wsypujemy suche składniki do mokrych i krótko mieszamy.
- Tortownicę wykładamy pergaminem i smarujemy po bokach masłem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy.
- Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.
- W tym czasie miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, mascaprone, serkiem i kawą.
- Jeśli ciasto będzie delikatnie nierówno wyrośnięte, wyrównujemy je ścinając wierzch ostrym nożem.
- Ciasto dekorujemy mascarpone i owocami.