Czekoladowa rolada z kremem truskawkowym - II warianty
Czekoladowa rolada biszkoptowa z delikatnym, kremem truskawkowym. Czy może być smaczniejsze towarzystwo do truskawek niż czekolada? Nie lepszego, nie znajdziesz. Ciasto smakuje wyjątkowo wykwintnie i jest bardzo proste do przygotowania, a pieczenie biszkoptowej rolady zajmuje tylko 10 minut. Przepis na roladę jest znakomity. Świetnie się zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada była wyjątkowo smaczna, dlatego też piekłam ją dwa razy z rzędu. Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy smak. Oba kremy smakowały super. To moja pierwsza rolada jaką upiekłam i zarazem najsmaczniejsza jaką jadłam. Bardzo polecam!
Składniki na roladę biszkoptową:
3 jajka L
50 g mąki
50 g mączki kukurydzianej
20 g ciemnego kakao
110 g cukru lub ksylitolu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem I:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
200 g truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 listki żelatyny
Składniki na krem II :
250 g serka mascarpone
250 g białego serka
200 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
Doatkowo:
80 g ciemnej czekolady
4 łyżki mleka
Wykonanie:
Źródło przepisu na ciasto biszkopotowe: "Essen&Trinken für jeden Tag"
Składniki na roladę biszkoptową:
3 jajka L
50 g mąki
50 g mączki kukurydzianej
20 g ciemnego kakao
110 g cukru lub ksylitolu
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem I:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
200 g truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 listki żelatyny
Składniki na krem II :
250 g serka mascarpone
250 g białego serka
200 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
Doatkowo:
80 g ciemnej czekolady
4 łyżki mleka
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka ze szczyptą soli i cukrem ubić na puszysty, biały kogel-mogel. Mieszankę mąki przesiać do ciasta w 3 porcjach i wymieszać delikatnie szpatułką
- ciasto wyłożyć porcjami na blachę ( 40x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej szynie 10 minut. Gorący biszkopt wyłożyć na przygotowana ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć i gorący biszkopt zwinąć w rolkę razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystudzenia
- truskawki umyć, odszypułkować, następnie zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i sokiem z cytryny. Wcześniej namoczyć 2 listki żelatyny w zimnej wodzie, następnie odsączoną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Żelatynę połączyć z musem truskawkowym. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier puder i wlewając porcjami bitą śmietaną ubić, aż wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec wmieszać mus truskawkowy z żelatyną
- biszkopt rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Przy pomocy ściereczki na powrót zrolować go i umieścić w lodówce do stężenia kremu.
- podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać pokruszoną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladę. Wyłożyć na paterę i schłodzić polewę przed podaniem
Źródło przepisu na ciasto biszkopotowe: "Essen&Trinken für jeden Tag"