Cytrynowy dorsz w cukinii z purée ziemniaczanym

Cytrynowy dorsz w cukinii z purée ziemniaczanym
Zdjęcie - Cytrynowy dorsz w cukinii z purée ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowy dorsz w cukinii z purée ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowy dorsz w cukinii z purée ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowy dorsz w cukinii z purée ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowy dorsz w cukinii z purée ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cytrynowy dorsz w cukinii z purée ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g ziemniaków
  • 300 g filetu z dorsza
  • 250 g młodej cukinii
  • 100-120 ml mleka
  • 30 ml oleju Oliwier
  • 25 g masła
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 1 cytryna
  • ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut, do miękkości.


Cukinię kroimy w długie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralnie. Rybę oprószamy solą, pieprzem i skórką z cytryny.

Na filetach układamy gałązki tymianku i owijamy je paskami cukinii. 


Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy Oliwierem i sokiem z cytryny. Resztę skórek z cytryny układamy w naczyniu obok ryby. Pieczemy przez około 12-15 minut w temp. 200ºC.


Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mleko podgrzewamy i dodajemy do ziemniaków. Jeśli purée jest zbyt gęste, dodajemy więcej mleka – ilość może różnić się w zależności od odmiany ziemniaków. Mieszamy do połączenia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną gorczycą. Na koniec dodajemy masło i ponownie mieszamy, aż się całkowicie roztopi.


Upieczoną rybę podajemy z purée ziemniaczanym bezpośrednio po przygotowaniu. 



Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów