Cynamonowe wianuszki z rabarbarem
Lilak, likak, ten zapach za mną chodzi, nie mogę się uwolnić!
A dzisiaj moje nozdrza jeszcze bardziej zwariowały od tych majowych uciech. Nie wiem czy Was tym zaskoczę, ale lubię zaplatać drożdżowe warkocze. Pasemka poprzekładałam masłem cynamonowym i rabarbarem. Oblałam limonkowym lukrem.
Cynamonowe wianuszki z rabarbarem
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant
- 70 g cukru trzcinowego
- jajko
- 180 ml letniego mleka krowiego lub roślinnego
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
- białko (wierzch)
Masło cynamonowe:
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
- 2 łodygi rabarbaru
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka gorącej wody
- sok z 1/2 limonki
- płatki migdałowe do posypania
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko i sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty, aż zacznie być elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
- Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
- W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem. Rabarbar kroimy na paseczki.
- Ciasto dzielimy na 6 lub 8 części. Każdą z nich wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na mały prostokąt o długości ok.20-25 cm.
- Smarujemy z jednej strony z wierzchu masłem cynamonowym, układamy kawałki rabarbaru i zawijamy jak roladę. Następnie przecinamy przez środek na dwie części, zostawiając jeden koniec złączony.
- Zaplatamy warkocz, łącząc ze sobą końce tworzymy okrągły wianuszek.
- Tak uformowane drożdżówki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do podrośnięcia na 20-30 minut.
- Piekarnik rozgrywamy do 190 stopni. Wianuszki smarujemy z wierzchu białkiem.
- Pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Studzimy.
- Cukier puder łączymy z gorącą wodą i sokiem z limonki. Lukrujemy jeszcze ciepłe wianuszki i posypujemy płatkami migdałowymi.