Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
Temat trochę śliski, ale sprawa jest taka, kto ma ochotę na cynamonowo-śliwkowego ślimaka?
Aby w trakcie formowania ciasto przyjemnie się ślizgało, pod koniec wyrabiania dodajemy kawałeczki zimnego masła. Po wyrośnięciu smarujemy je cynamonowym masłem i posypujemy śliwkami. Zawijamy jak norweskie Kanelsnurrer, czyli ślimaki. Dzięki temu są cudownie delikatne, a wypływające z nich cynamonowe ciasto sprawia, że z zewnątrz stają się chrupiące. Dodatkowo może jeszcze polać je z wierzchu lukrem. Mm palce lizać!
Więcej o przygotowywaniu drożdżowego ciasta pisałam już w Akademii burczywmiwbrzuchu. Zapraszam do lektury <klik>.
I zapewniam Was, że te ślimaki są słodkie jak buziaki!
Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant lub 14-15 g świeżych drożdży*
- jajko
- 300 ml mleka (u mnie migdałowe)
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 50 g zimnego masła
Masło cynamonowe:
- 200 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki cukru
- łyżka cynamonu
- 4 śliwki
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy suszone drożdże (lub zaczyn*), rozbełtane jajka, sól.
- W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy płyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto mikserem przez ok. 5 minut.
- Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy, aż ciasto je wchłonie (ok. 2-3 minuty).
- Elastyczne ciasto zostawiamy w natłuszczonej masłem misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na długi prostokąt.
- Miękkie masło łączymy z cynamonem i cukrem, śliwki drobno siekamy.
- Prostokąt smarujemy masłem, posypujemy śliwkami, składamy z prawej i lewej strony tworząc kopertę.**
- Kroimy na 9 paseczków, delikatnie je rozciągamy. Każdy z nich zginamy na pół i zaplatamy warkoczyk. Formujemy ślimaka, końcówkę ciasta przeplatamy przez środek bułeczki tworząc supełek.
- Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut, aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ślimaki ściągamy z blaszki. Cukier puder łączymy z wrzątkiem i cynamonem.
- Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy lukrem.
*W przypadku świeżych drożdży kruszymy je, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki pszennej, zalewamy odrobiną letniej wody i mieszamy na gęstą pastę. Zostawiamy na kilka minut, aż zaczyn będzie bąbelkować.
**Możemy również ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posmarować prostokąt masłem cynamonowym i przykryć go drugim prostokątem.