Curry z mlekiem kokosowym i krewetkami
Składniki
- 200 ml mleka kokosowego
- 125 ml groszku cukrowego (można zastąpić mrożoną fasolką szparagową, ale nie będzie tak
- chrupiąca)
- 75 ml bulionu warzywnego lub wody
- 15-30 ml (1-2 łyżki) sosu rybnego
- 15 ml (1 łyżka) oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 12-16 oczyszczonych krewetek świeżych lub rozmrożonych
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 1 szalotka
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- skórka i sok z ½ limonki
- placki chlebowe lub inne pieczywo, makaron ryżowy, albo ryż
- ćwiartki limonki