Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
W sezonie letnim bardzo lubimy faszerowane warzywa. Jednym z naszych ulubionych jest cukinia. Świetnie nadaje się właśnie do nadziewania i zapiekania.
Przed Wami cukinia z nadzieniem drobiowo-pomidorowym (w nieco innym wydaniu niż ostatnio. Zobacz tez przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami).
- 3-4 cukinie
- 2 udka z kurczaka (u mnie bez skóry i kości)
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- około 150 g tartego sera
- olej/masło klarowane
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz
Oczyszczone mięso wkładamy do garnka z zimną, wodą. Podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy sól, listki laurowe, ziela angielskie oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa (można również wykorzystać mięso pozostałe np z rosołu). Po przestudzeniu udko kroimy na drobne kawałki (ja ugotowane mięso zmieliłam, ale wg mnie całościowo wyszło za drobno, pasztetowo)
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je dużą ilością wrzącej wody. Usuwamy skórkę i gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła lub oleju. Dodajemy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pomidory, a gdy zaczną się lekko rozpadać dodajemy posiekane mięso. Smażymy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w niewielkiej ilości zimnej wody, smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Odstawiamy.
Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym. Napełniamy je przygotowanym farszem. Wierzch posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Cukinie można podać polane ketchupem.
Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami