Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Cukinia to warzywo, które daje mnóstwo kulinarnych możliwości. Doskonale komponuje się z mięsem, warzywami czy serem, dlatego tak chętnie wykorzystuję ją w mojej kuchni. Tym razem powstała u mnie cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami.
Delikatne mięso drobiowe i pieczarki tworzą farsz pełen smaku. To połączenie okazało się absolutnym hitem do nadziewania cukinii. Mój mąż stwierdził, że to najlepsza cukinia, jaką jadł, i muszę przyznać, że w pełni się z nim zgadzam 🙂
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami to danie nie tylko pyszne, ale też szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad czy kolację w ogrodzie lub na balkonie.
Składniki na cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami:
- 3 niezbyt duże cukinie
- 1 cebula
- 300 g pieczarek (u mnie brązowe)
- około 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- tarty cheddar
- mielony imbir
- kurkuma
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami – wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy pokrojone na półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż do całkowitego odparowania wszystkich płynów. Pod koniec oprószamy szczyptą soli oraz mielonej ostrej papryki. Super dodatkiem będzie też 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. Zdejmujemy z patelni.
Piersi kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to sól, pieprz, szczypta mielonego imbiru, kurkumy, oraz mielonej papryki słodkiej i ostrej), skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy mięso straci różowy kolor, dodajemy do niego koncentrat pomidorowy rozmieszany z 3 łyżkami zimnej wody. Całość smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Dodajemy podsmażone pieczarki i mieszamy wszystko razem.
Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy za pomocą łyżki/łyżeczki. Wypełniamy przygotowanym farszem. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypujemy z wierzchu tartym serem cheddar.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy do miękkości cukinii (u mnie około 25-30 minut).