Crumble z brzoskwiniami, gruszkami i malinami
Soczyste gruszki, kwaśne maliny oraz słodkie brzoskwinie. Pokrojone i posypane kruszonką z płatków owsianych, masła oraz płatków jęczmiennych. Całość zapieczona i podana z gałką ulubionych lodów. Zapach pieczonych owoców unoszących się w kuchni sprawia, że nie mogę się doczekać aż moje crumble będzie gotowe. Jeśli macie w zapasach miód lub syrop klonowy do kruszonki możecie dodać łyżkę tego przetworu, dzięki czemu deser będzie słodszy.
Jeśli macie nadmiar owoców i smak na szybki deser na ciepło z dodatkiem lodów wypróbujcie ten przepis. Na pewno nie pożałujecie.
Porcja dla 4- 5 osób
Składniki:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Przygotować kruszkonkę :
Masło utrzeć na gładką masę, dodać płatki owsiane, jęczmienne i miód. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15 min. Owoce umyć, wyciągnąć pestki ( śliwki i brzoskwinie), wykroić środek (gruszki). Pokroić w grubszą kostkę. Formę, w której zamierzacie zrobić crumble : spód posmarować masłem, wyłożyć pokrojone owoce i kruszonkę. Zapiekać przez 25 min. Gotowy deser można podawać z lodami.
Porcja dla 4- 5 osób
Składniki:
- 6 brzoskwiń,
- garść malin,
- 3 śliwki,
- 2 gruszki,
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 3 łyżki płatków jęczmiennych,
- 5 łyżek masła lub oleju kokosowego,
- łyżka miodu lub 3 łyżki cukru
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Przygotować kruszkonkę :
Masło utrzeć na gładką masę, dodać płatki owsiane, jęczmienne i miód. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15 min. Owoce umyć, wyciągnąć pestki ( śliwki i brzoskwinie), wykroić środek (gruszki). Pokroić w grubszą kostkę. Formę, w której zamierzacie zrobić crumble : spód posmarować masłem, wyłożyć pokrojone owoce i kruszonkę. Zapiekać przez 25 min. Gotowy deser można podawać z lodami.