Clafoutis z rabarbarem i truskawkami
Bonjour, aujourd’hui je prépare le Clafoutis ?
Francuskie babcie zapiekają czereśnie z pestkami w cieście naleśnikowym. W trakcie pieczenia wydziela się amigdalina, która nadaje flanowi naturalny migdałowy posmak. Ale zapiekać można też inne owoce, a nawet i warzywa, bo rabarbar to przecież warzywo.
Moja propozycja to wersja z rabarbarem, truskawkami białą czekoladą i płatkami migdałowymi. Dla charakterystycznego posmaku podkręciłam ciasto chlustem Amaretto. Ulala, aż chce się migdalić! I tylko 30 minut w piecu!
Clafoutis
- 3 jajka
- 60 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 300 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 3 łyżki topionego masła
- łyżka Amaretto (można pominąć)
- Spód:
- 2 łodygi rabarbaru
- łyżeczka topionego masła
- 30 g białej czekolady
- Wierzch:
- łodyga rabarbaru
- 4 truskawki
- garść płatków migdałowych
- łyżka masła
- cukier puder
- Ceramiczną formę smarujemy masłem, wykładamy pokrojone w paseczki dwie łodygi rabarbaru i posiekaną białą czekoladę.
- W misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy powoli mleko i łączymy trzepaczką składniki. Na koniec wlewamy topione masło oraz Amaretto i jeszcze raz mieszamy.
- Masę naleśnikową wylewamy na przygotowaną formę, wierzch dekorujemy pozostałą łodygą rabarbaru, truskawkami i płatkami migdałowymi.
- Clafoutis pieczemy 20 minut w 180 stopniach, następnie dekorujemy z wierzchu wiórkami masła i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z pieca oprószamy cukrem pudrem. Serwujemy na ciepło lub na zimno.