Clafoutis z rabarbarem i truskawkami

Clafoutis z rabarbarem i truskawkami

Bonjour, aujourd’hui je prépare le Clafoutis ?

Francuskie babcie zapiekają czereśnie z pestkami w cieście naleśnikowym. W trakcie pieczenia wydziela się amigdalina, która nadaje flanowi naturalny migdałowy posmak. Ale zapiekać można też inne owoce, a nawet i warzywa, bo rabarbar to przecież warzywo.

Moja propozycja to wersja z rabarbarem, truskawkami białą czekoladą i płatkami migdałowymi. Dla charakterystycznego posmaku podkręciłam ciasto chlustem Amaretto. Ulala, aż chce się migdalić! I tylko 30 minut w piecu!

Clafoutis

  • 3 jajka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 3 łyżki topionego masła
  • łyżka Amaretto (można pominąć)
  • Spód:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • łyżeczka topionego masła
  • 30 g białej czekolady
  • Wierzch:
  • łodyga rabarbaru
  • 4 truskawki
  • garść płatków migdałowych
  • łyżka masła
  • cukier puder
  1. Ceramiczną formę smarujemy masłem, wykładamy pokrojone w paseczki dwie łodygi rabarbaru i posiekaną białą czekoladę.
  2. W misce roztrzepujemy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy powoli mleko i łączymy trzepaczką składniki. Na koniec wlewamy topione masło oraz Amaretto i jeszcze raz mieszamy.
  3. Masę naleśnikową wylewamy na przygotowaną formę, wierzch dekorujemy pozostałą łodygą rabarbaru, truskawkami i płatkami migdałowymi.
  4. Clafoutis pieczemy 20 minut w 180 stopniach, następnie dekorujemy z wierzchu wiórkami masła i pieczemy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z pieca oprószamy cukrem pudrem. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Zdjęcie - Clafoutis z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Clafoutis z rabarbarem i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów