Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami

Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami

Dziś przepis na pyszne ciasto z malinami. Polecam je w szczególności miłośnikom ciast z malinami i kawowych smaków. Kawa pojawia się w cieście dwukrotnie – częściowo dodajemy ją do masy, a częściowo nasączamy w niej biszkopty, dokładnie tak jak w przypadku Tiramisu.

Ciasto ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje.

Jeśli wykorzystacie mrożone maliny, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, ale muszę Was ostrzec, że dodane do przestudzonej, płynnej galaretki, sprawiają, że tężeje ona błyskawicznie. Ja zwykle odlewam sobie troszkę galaretki do osobnego garnuszka, bo ilekroć robię w ten sposób, część galaretki tężeje mi zbyt mocno zanim wyłożę całość na ciasto. Zalewam więc wierzch resztą odłożonej galaretki, by wyrównać ewentualne nierówności 😉

Wracając do samego ciasta, jest ono tak dobre, że z powodzeniem może stanowić świąteczny wypiek czy poczęstunek podczas różnych ważnych uroczystości rodzinnych.

Zdjęcie - Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru (u mnie wymieszany z erytrytolem)
  • 60 g mąki pszennej
  • 10 g ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki rumu lub likieru amaretto (lub wody)

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki 36%
  • cukier puder do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (u mnie zbożowa, karmelowa)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • około 3/4 szklanki lekko osłodzonej kawy (u mnie poczwórne espresso + 1 łyżka erytrytolu)
  • 1/2 op. biszkoptów Savoiardi (u mnie 110 g; 12 sztuk)
  • 350-400 g malin (u mnie mrożone)
  • 2 op. galaretki malinowej

 

Jak zrobić ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami?

Biszkopt:

Całe jajka wraz z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera aż powstanie jasna, puszysta masa (miksujemy przez około 7-8 minut). Wlewamy olej oraz rum/amaretto/wodę, miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z kakao, delikatnie mieszamy szpatułką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy. Delikatnie oddzielamy biszkopt od papieru do pieczenia i ponownie go na nim kładziemy.

Masa:

Kawę rozpuszczalną zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy, odstawiamy do napęcznienia na około 3-4 minuty. Po tym czasie (najlepiej w trakcie miksowania mascarpone i śmietany) podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika.

W misie miksera umieszczamy mascarpone oraz schłodzoną śmietankę. Miksujemy do połączenia. Dodajemy cukier puder do smaku oraz przestudzoną kawę, ponownie krótko miksujemy. Następnie łyżkę masy mieszamy z rozpuszczoną żelatyną, i tak zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałego kremu, miksujemy (gdyby żelatyna, po połączeniu z łyżką kremu zbiła się w grudki, należy ją ponownie krótko podgrzać, a potem bezpośrednio dodać do reszty kremu).

Przestudzony biszkopt smarujemy mniej więcej 1/3 kremu. Rozkładamy na nim nasączone w kawie biszkopty. Wykładamy pozostały krem. Odstawiamy do lodówki.

Warstwa z malinami;

Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy maliny, mieszamy (ja daję mrożone maliny; galaretka w momencie tężeje (po około 2 minutach). Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch ciasta.

 

 

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym  Zdjęcie - Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów