Ciasto ucierane z twarogowo-migdałowymi kleksami i masą budyniową
Ucierane ciasto z migdałowo-twarogowym twistem. Pyszne. Na wierzch zdecydowałam się przygotować masę budyniową w dosyć ciekawej wersji, a mianowicie z dodatkiem rozpuszczonej w gorącym budyniu galaretki. Co prawda liczyłam na nieco intensywniejszy kolor, ale smakiem i konsystencją się nie zawiodłam.
Ciasto jest bardzo smaczne. Nie przesłodzone. Najlepiej smakuje pokrojone na cienkie kawałki.
Masę twarogowo-migdałową należy wykonać w pierwszej kolejności i odstawić ją na jakiś czas, by nabrała nieco bardziej zwartej konsystencji.
Składniki na ciasto ucierane z twarogowo-migdałowymi kleksami i masą budyniową:
Warstwa serowo-migdałowa:
- 300 g twarogu kanapkowo-sernikowego
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 jajka
- 120 g mąki migdałowej
- 3-4 lekko kopiaste łyżki kaszki manny
Ciasto:
- 250 g masła
- 180 g cukru pudru
- 300 g mąki tortowej
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka, w temp. pokojowej
- 1 lekko kopiasta łyżka kakao
- 50 ml mocnej kawy
Krem budyniowy:
- 3 i 1/3 szkl. mleka
- 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 op. galaretki, u mnie pomarańczowa
Jak przygotować ciasto ucierane z twarogowo-migdałowymi kleksami i masą budyniową?
Warstwa twarogowo-migdałowa:
Twaróg mieszamy z jajkami, cukrem, mąką migdałową, kaszą manną oraz ekstraktem. Masę odstawiamy na co najmniej 30-40 minut (z czasem robi się nieco bardziej zwarta).
Ciasto ucierane:
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy po 1 żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko w temperaturze pokojowej (mąkę dodajemy na początku i na końcu). Nie miksujemy dłużej, niż jest to konieczne – tylko do połączenia. Na koniec masę łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
Masę dzielimy na 2 części w stosunku 3/4 i 1/4. Mniejszą część łączymy z kakao oraz przestudzoną kawą (jeżeli masa wyda się zbyt rzadka, można dodać nieco mąki (1-2 łyżki) ).
Jasną część wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jasną część wykładamy mniejszą część kakaowo-kawową. Następnie łyżką wykładamy „kleksy” z masy twarogowo-migdałowej.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie około 35 minut).
Krem budyniowy z galaretką:
Z mleka odlewamy 1 szklankę, rozrabiamy w tej ilości proszek budyniowy.
Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotujemy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z palnika i do gorącego budyniu wsypujemy obie galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia.
Masę odstawiamy na około 10 minut, po czym wylewamy ją na wierzch ciasta.