Ciasto szpinakowe z kremem śmietanowym, kiwi i galaretką
Wiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami?
Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane, z bakaliami, czekoladowe itd .
Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością!
Dziś własnie na nie mam dla Was przepis!
Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Koniecznie spróbujcie!
Ciacho jest idealne na każdą pogodę!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
BISZKOPT:
* jajko – 4 szt
* cukier – 1/3 szkl
* mąka pszenna- 2/3 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* rozdrobniony szpinak – 150 g
MASA:
* śmietana 30% – 250 ml
* mascarpone – 5 łyżek
* galaretka cytrynowa – 1 op
DODATKOWO:
* kiwi – 5 szt
* galaretka agrestowa – 2 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier.
Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C.
Studzimy.
MASA:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy.
Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.
DODATKOWO:
3. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, mieszamy, odstawiam do przestudzenia.
Pokrojone w plastry kiwi zalewamy niewielka ilością wrzącej wody z cukrem, obgotowujemy 2-3 minuty, odcedzamy, studzimy.
Wystudzone układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejącą galaretką,
Wkładamy do lodówki i zajadamy!
Smacznego!
Ps. to własnie obgotowanie kiwi we wrzątku z cukrem sprawi, że galaretką bez problemu siądzie się na owocach.