Ciasto szpinakowe z kremem śmietanowym, kiwi i galaretką

 Ciasto szpinakowe z kremem śmietanowym, kiwi i galaretką

Wiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami?

Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane, z bakaliami, czekoladowe itd .

Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością!

Dziś własnie na nie mam dla Was przepis!

Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie!

Ciacho jest idealne na każdą pogodę!

 Zdjęcie - ZIELONY RAJ - CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt
* cukier – 1/3 szkl
* mąka pszenna- 2/3 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* rozdrobniony szpinak – 150 g

MASA:

* śmietana 30% – 250 ml
* mascarpone – 5 łyżek
* galaretka cytrynowa – 1 op

DODATKOWO:

* kiwi – 5 szt
* galaretka agrestowa – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka oraz cukier.

Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C.

Studzimy.

MASA:

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy.

Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.

DODATKOWO:

3. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, mieszamy, odstawiam do przestudzenia.

Pokrojone w plastry kiwi zalewamy niewielka ilością wrzącej wody z cukrem, obgotowujemy 2-3 minuty, odcedzamy, studzimy.

Wystudzone układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejącą galaretką,

Wkładamy do lodówki i zajadamy!

Smacznego!

Ps. to własnie obgotowanie kiwi we wrzątku z cukrem sprawi, że galaretką bez problemu siądzie się na owocach.

Zdjęcie - ZIELONY RAJ - CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów