Ciasto na pizzę


Składniki:
- 220 ml letniej wody
- 45 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 15 g świeżych drożdży
- 5 g soli
- 2 szklanki mąki pszennej typ 00
- 1 szczypta cukru
Przygotowanie:
KROK 1
Drożdże ucieramy z cukrem, łyżeczką mąki i niewielką ilością wody. Odstawiamy na 15 minut, by zaczyn wyrósł.

KROK 2
Do zaczynu dodajemy całą mąkę, resztę wody oraz sól. Wyrabiamy dość luźne ciasto. Dodajemy olej Kujawski i zagniatamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i bardzo elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

KROK 3
Wyrośnięte ciasto rozciągamy, tworząc okrągły spód pizzy. Układamy ulubione dodatki i pieczemy w 230ºC ok. 10-15 minut.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1,5 godziny

