Ciasto milionera ze słonymi precelkami

Ciasto milionera ze słonymi precelkami
Zdjęcie - Ciasto milionera ze słonymi precelkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto milionera ze słonymi precelkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto milionera ze słonymi precelkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto milionera ze słonymi precelkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto milionera ze słonymi precelkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 800 g masy krówkowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 100 g słonych precelków
  • 60 g cukru pudru
  • 35 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Przygotowanie

Obie mąki mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, 200 ml oleju i śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dolewamy 1-2 łyżki zimnej wody. Przygotowanym ciastem wyklejamy spód blachy (o wym. 20x30 cm) wyłożonej pergaminem i pieczemy 15 minut w 190ºC.

Na wciąż ciepłym spodzie rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy pokruszonymi precelkami (część odkładamy do dekoracji). Precelki wciskamy do masy krówkowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Roztapiamy czekoladę z 50 ml oleju Kujawski.

Roztopioną i przestudzoną polewą polewamy ciasto. Układamy precelki i schładzamy.



Liczba porcji: 10  

Czas przygotowania: 1 godzina  

Kategorie przepisów